Liviu Voinea: Exista spatiu fiscal pentru reducerea CAS

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, considera ca exista spatiu fiscal pentru reducerea CAS in conditiile in care primul semestru s-a incheiat cu un deficit de 0,5% si s-a facut “o consolidare fiscala, chiar agresiva”, transmite Agerpres.

“Legat de CAS, pot sa va spun strict pe zona mea de responsabilitate ca exista spatiu fiscal pentru aceasta. S-a terminat semestrul I cu un deficit de 0,5%, adica s-a facut consolidare fiscala si chiar agresiva. Pana la sfarsitul anului avem voie, in acordul cu partenerii internationali, sa facem deficit de 2,2% din PIB. La sfarsitul lui iulie, datele preliminare arata un deficit si mai mic, undeva la 0,3% — 0,27%. Asta inseamna ca exista spatiu fiscal in ultimele luni ale anului pentru anumite masuri de relaxare fiscala, dar acestea trebuie sa fie sustenabile si in anii care vin”, a adaugat Liviu Voinea, la Digi24.

Presedintele Traian Basescu a sustinut joi ca reducerea CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport cu celelalte obligatii asumate si ar putea duce la pierderea acordului cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana.

“Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport si cu celelalte obligatii pe care ni le-am asumat iar eu o spun public: daca se introduce reducerea CAS, Romania pierde acordul cu Fondul si cu UE, cu implicatiile care decurg de aici, din punct de vedere al credibilitatii si din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni, se vor pierde 10% din contributiile UE la proiectele din Romania”, a spus Basescu.

Potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta din luna iulie, masura de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator ar putea fi aplicata incepand cu 1 octombrie. Beneficiile create de aceasta masura ar fi crearea a 700.000 de noi locuri de munca, cresterea investitiilor straine si recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2