Locuitorii din Gaza trăiesc o catastrofă umanitară monumentală, declară secretarul general al ONU

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Locuitorii din Gaza trăiesc o ”catastrofă umanitară monumentală”, în pofida ”licăririi speranţei” aduse de armistiţiul între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, a denunţat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut o ”încetare a focului umanitară veritabilă”, informează France Presse, transmite AGERPRES.

”Populaţia din Gaza trăieşte în mijlocul unei catastrofe umanitare monumentale, sub ochii lumii. Nu trebuie să închidem ochii” la această situaţie, a declarat Guterres în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

”Negocieri intense au loc pentru a prelungi armistiţiul – lucru pe care îl salutăm sincer – dar noi credem că avem nevoie de o veritabilă încetare a focului umanitară”, a adăugat el, reamintind că 80% din populaţia din Gaza a fost strămutată de la începutul acestui conflict.

Volumul ajutorului care ajunge la palestinienii din Gaza este încă insuficient pentru a răspunde nevoilor celor peste 2 milioane de persoane, a insistat secretarul general al ONU.

El a cerut din nou deschiderea altor puncte de trecere către Fâşia Gaza în plus faţă de cel de la Rafah.

”Trebuie să ne asigurăm că locuitorii regiunii vor avea în cele din urmă un orizont al speranţei – mergând într-o manieră hotărâtă şi ireversibilă către o soluţie cu două state, pe baza rezoluţiilor ONU şi a dreptului internaţional, cu Israel şi Palestina trăind alături în pace şi securitate”, a accentuat Antonio Guterres.

El a condamnat încă o dată ”atacurile odioase ale Hamas” comise în 7 octombrie, care au constituit cauza actualului război, şi a cerut eliberarea tuturor ostaticilor ”imediat şi necondiţionat”.

În 7 octombrie, mai multe comandouri ale Hamas au ieşit din Fâşia Gaza, au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului şi au luat 240 de ostatici.

Riposta israeliană care a vizat poziţiile Hamas din Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 15.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole