Locuitorii din zona istorica contesta dorinta municipalitatii de a construi o parcare in Centrul Vechi

Locuitorii din zona istorica a orasului Baia Mare nu-si doresc parcare in zona fostei Asociatii “Vointa” de pe strada Crisan, asa cum s-a anuntat recent de catre municipalitate.

Acestia afirma ca parcarea “va reprezenta o sursa de poluare sonora si de noxe care nu se poate amplasa intr-o zona rezidentiala”.

Redam mai jos scrisoarea deschisa trimisa catre mai multe institutii locale si judetene:

Locuitorii din zona istorica a municipiului Baia Mare, prin prezenta, va sesizam, ca in conformitate cu informatiile aparute in presa electronica locala, municipalitatea interntiozeaza sa realizeze o parcare cu o capacitate de 400 de locuri, pe amplasamentul fostei Asociatii “Vointa” de pe strada Crisan, din Baia Mare.

Mentionam faptul ca investitia va fi amplasata in vecinatatea Pietei “Millenium”, nu de mult reabilitata din fonduri europene, si in vecinatatea Pietei Cetatii si a Turnului “Sfantului Stefan”, monumente istorice reabilitate recent. Zona face parte din arealul istoric al municipiului, zona cu restrictii specifice in privinta lucrarilor de constructii care se pot autoriza.

Credem ca este suficient sa amintim faptul ca o asemenea parcare, in loc sa asigure confortul vizitatorilor si locuitorilor, va reprezenta o sursa de poluare sonora si de noxe care nu se poate amplasa intr-o zona rezidentiala si care nu cadreaza cu pretentiile unei urbe civilizate, cum este considerat orasul Baia Mare. Baia Mare, localitate mentioazata ca una din cele mai poluate localitati din Europa.

De altfel, legislatia actuala redus, pentru locuitorii baiamareni, durata de cotizare pentru pensii. Dorim sa atragem atentia ca practica din tarile membre ale Uniunii Europene este de a scoate, din zonele centrale, si cu deosebire din zonele istorice, a traficului auto, inclusiv a parcarilor. Studiind Regulamentul de Urbanism al Municipiului Baia Mare, la Capitolul 2.7 Reguli cu privire la parcaje, spatii verzi si imprejmuiri, nu se regaseste nici o prevedere legala care sa autorizeze realizarea acestei parcarii pe amplasamentul propus.

Aceleasi observatii le avem si fata de celelalte prevederi ale regulamentului, in special a respectarii Capitolului 2.3. Reguli de amplasare si retrageri minime obligatorii. In final, subliniem ca realizarea parcarii la nivelul solului,
subteran sau suprateran intra in conflict direct cu prevederile Regulamentului de Urbanism a Municipiului Baia Mare, capitolul “Subzona centrului isotric, rezervatii de arhitectura cu concentrare mare de monumente istorice si cladiri cu valoare ambientala”.

Acestea sunt cateva din obiectiile noastre, a locuitorilor din zona istorica a municippiului Baia Mare, solicitand
reprezentantilor municipalitatii, dar si a autoritatilor implicate in avizarea acesteia, sa isi revizuiasca intentiile cu
privire la realizarea parcarii auto in locul Asociatiei “Vointa”, sa respecte legislatia existenta si sa renunte la argumentele avute in vedere la initierea acestei investitii.

Va rugam sa respectati linistea, sanatatea fizica si cadrul social al acestei urbe greu incercate.

Cu respect,
locuitorii zonei istorice a municipiului Baia Mare

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

4 Comments

  1. Gigi Contra

    Nu am vazut o astfel de scrisoare cand s-a redeschis parcarea …in fata Minerului, cladire ” nu de mult reabilitata din fonduri europene”.

    Reply
  2. banhidi

    adevarul e undeva la mijloc… ar trebui prima data elaborat proiectul de arhitectura sumar al parcarii (in imagini 3D), determinat costul estimativ al investitiei si prezentate avantajele – dezavantajele acesteia pe termen lung…. apoi facut proiectul public si supus dezbaterii… s-ar putea sa nu fie o idee rea.. trebuie puse in balanta functionalitatea noii parcari cu “deranjul” mai mare sau mai mic pe care aceasta l-ar putea crea in zona… insa in momentul de fata discutam pe “nimic”…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1