Londra avertizeaza UE: Schimbati-va pozitia “incapatanata” sau va veti confrunta cu un Brexit fara acord

PNL

Marea Britanie a avertizat luni Uniunea Europeana ca trebuie sa-si schimbe pozitia ‘incapatanata’ asupra Brexitului pentru a evita o iesire a Regatului Unit fara acord, a avertizat ministrul de externe britanic Dominic Raab, insistand ca el doreste un acord, insa UE trebuie sa-si schimbe pozitia, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

In acelasi timp, el a afirmat ca Marea Britanie isi accelereaza pregatirile pentru un Brexit dur si va fi pregatita sa paraseasca Uniunea Europeana cu sau fara un acord la 31 octombrie.

‘Noi vrem un acord bun cu partenerii si prietenii nostri din UE, dar acest lucru trebuie sa implice abolirea clauzei de salvgardare (“backstop”) nedemocratice’, a declarat luni Dominic Raab, intervievat de BBC.

Seful diplomatiei britanice a asigurat ca nu va fi nicio restabilire a unei frontiere fizice intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda, promitand ‘aranjamente’ pe acest subiect.

Daca UE nu va renunta la “backstop”, Marea Britanie va parasi blocul comunitar fara acord, a insistat Dominic Raab.

‘Ceea ce a ordonat premierul, iar guvernul a acceptat este de a accelera aceste pregatiri’, a adaugat el.

Deputatul conservator Oliver Letwin, sustinator al unui Brexit ordonat din UE, a declarat pentru BBC ca parlamentarii vor incerca sa evite un Brexit dur, remarcand in acelasi timp ca nu este in masura sa stie daca Parlamentul ar putea sa se opuna unui astfel de scenariu. ‘Accept faptul ca s-ar putea sa nu reusim sa impiedicam un Brexit dur’, a spus el.

De la sosirea sa in Downing Street miercuri, noul premier britanic Boris Johnson a anuntat ca doreste sa incheie un nou acord de iesire cu europenii si ca, daca Bruxellesul se va opune, Marea Britanie va parasi UE la 31 octombrie fara acord.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1