Londra este acuzata ca a ascuns un test cu racheta nucleara ratat

Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul britanic era acuzat duminica in legatura cu faptul ca a ascuns existenta unui test cu racheta nucleara ratat in 2016, cu cateva saptamani inainte de un vot decisiv in parlament privind reinnoirea programului, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Premierul Theresa May a refuzat sa spuna duminica la BBC daca era la curent cu acest incident in momentul in care facea apel la deputati sa aprobe, pe 19 iulie 2016, reinnoirea celor patru submarine nucleare Trident ale tarii.

Citand, sub acoperirea anonimatului, un inalt responsabil al Royal Navy, Sunday Times a relatat ca testul cu racheta nucleara Trident II D5 neinarmata s-a confruntat cu ”o deficienta serioasa” in largul Floridei in iunie.

”Cauza ramane una ‘top secret’, dar racheta a deviat de la traiectoria sa indreptandu-se catre SUA dupa ce a fost lansata de la bordul submarinului ‘HMS Vengeance’, unul dintre cele patru submarine nucleare britanice”, scrie ziarul.

”Esecul dezastruos al primului nostru test nuclear in patru ani a facut sa sufle un vant de panica la cel mai inalt nivel guvernamental si militar”, a subliniat sursa publicatiei Sunday Times.

In cele din urma, ”Downing Street a decis sa ascunda” cazul, deoarece guvernul ”stia in ce punct informatia ar fi fost daunatoare pentru credibilitatea capacitatii noastre de descurajare nucleara daca ea era facuta publica”, a adaugat sursa.

”Este o eroare destul de catastrofala atunci cand o racheta se indreapta intr-o directie gresita”, comenta duminica liderul opozitiei, laburistul Jeremy Corbyn, militant antinuclear de mult timp.

Intrebata la BBC, dna May s-a eschivat sa raspunda la intrebarea daca era la curent cu incidentul cand deputatii au votat in favoarea reinnoirii programului Trident pentru un cost de cel putin 41 miliarde de lire sterline (47 miliarde de euro).”Am toata increderea in rachetele noastre Trident”, a declarat dna May, adaugand ca teste au loc in mod constant.

Un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii a confirmat ca ”Royal Navy a efectuat in iunie un test de rutina cu lansarea unei rachete Trident neinarmata”. Submarinul ”Vengeance si echipajul sau au fost testate cu succes. Avem incredere absoluta in programul nostru de descurajare nucleara”, a precizat el.

Regatul Unit este una dintre cele trei tari ale NATO care poseda arma nucleara, celelalte doua fiind Franta si SUA.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole