Londra isi propune sa devina cel mai prietenos oras pentru pietoni din lume

Administratia din Londra a lansat joi primul sau plan de actiune menit sa convinga mai multi rezidenti sa mearga pe jos in oras, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat ca vrea sa transforme capitala Marii Britanii in orasul cel mai prietenos cu pietonii, ca parte dintr-o strategie mai larga, care prevede ca 80% din transportul in oras sa se faca pe jos, pe bicicleta sau folosind transportul in comun pana in anul 2041.

Transformand strazile in spatii mai prietenoase pentru pietoni, proiectul are ca scop imbunatatirea starii de sanatate a locuitorilor si reducerea poluarii atmosferice in acest oras cu 8,8 milioane de rezidenti.

”A convinge mai multi londonezi sa mearga pe jos in mod regulat este esential pentru sanatatea si prosperitatea viitoare a orasului nostru”, a spus primul comisar al Londrei pe probleme de transport pietonal si pe bicicleta, Will Norman.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 92% din populatia lumii locuieste in zone unde poluarea atmosferica depaseste limitele de siguranta.

Circa 9.500 de londonezi mor prematur in fiecare an din cauza expunerii prelungite la poluarea atmosferica, se arata intr-un studiu din 2015, realizat de cercetatorii de la King’s College London.

”Pentru a reduce acest lucru, trebuie sa abordam cea mai mare sursa de poluare – traficul autovehiculelor”, a spus Joe Irvin, director executiv al Living Streets, o organizatie engleza care promoveaza mersul pe jos ca modalitate de transport.

”Daca mersul pe jos va deveni mai usor si mai atractiv, mai multi oameni vor fi incurajati sa apeleze la alternative de transport mai sanatoase”, a adaugat acesta.

Proiectul de a convinge mai multi londonezi sa mearga pe jos este sustinut de Public Health England (PHE), o agentie guvernamentala care recomanda cel putin 10 minute de plimbare alerta in fiecare zi pentru imbunatatirea sanatatii.

Initiativa face parte dintr-un proiect mai amplu, ”Healthy Streets”, in care Khan a promis ca va investi circa 2,2 miliarde de lire sterline.

O cercetare realizata de Greater London Authority a demonstrat ca, daca fiecare londonez ar merge sau ar pedala circa 20 de minute in fiecare zi, acest lucru ar echivala cu o economie de 1,7 miliarde de lire sterline din bugetul serviciului public de sanatate din Marea Britanie in urmatorii 25 de ani.

Rezultatele ar fi un numar mai mic de persoane tratate pentru fracturi de sold, dementa si depresie, potrivit cercetarii.

”The Walking Action Plan” a aparut in contextul in care populatia Londrei va creste, potrivit estimarilor, la 10,8 milioane de persoane pana in 2041, ceea ce va insemna cinci milioane de calatorii in plus in fiecare zi, potrivit biroului primarului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1