Ludovic Orban, primul premier desemnat care consulta societatea civila inainte de investitura

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Odata cu premierul desemnat, Ludovic Orban, am avut parte si de o premiera in politica romaneasca. Ludovic Orban a devenit primul premier care s-a intalnit, inainte de votul de investitura, cu reprezentaniii Bancii Naiionale, ai societaiii civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri,  ai patronatelor si ai sindicatelor.  Liderul PNL a dorit sa identifice, impreuna cu cei vizați, soluții la problemele societații si sa puna bazele viitoarei colaborari. In 30 de ani de democraiie niciun alt premier desemnat nu a mai facut asa ceva.

Una din preocuparile lui Ludovic Orban a fost sa afle de la cei mai informaii situația economica reala, dupa trei ani de zile in care guvernele PSD au ridicat risipa la rang de politica de stat. Astfel, prima vizita pe care a facut-o Ludovic Orban a fost la Banca Naiionala a Romaniei pentru o intrevedere cu guvernatorul Mugur Isarescu. Din declaraiiile pariilor a reiesit ca au discutat despre situația economica si evaluarile care exista la nivelul BNR pe acest subiect.

PNL a fost intr-o comunicare si intr-o colaborare constanta cu guvernatorul BNR si, in general, cu echipa de experți de la nivelul Bancii Naționale a Romaniei”, a declarat Orban dupa intrevederea cu Isarescu.

Premierul desemnat are in vedere si o relație stransa cu mediul academic. Ludovic Orban s-a intalnit si a discutat cu presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, si cu vicepresedintele instituției, Victor Voicu, despre o posibila colaborare intre viitorul Executiv si Academia Romana privind buna guvernare in mai multe domenii cheie.

In cadrul acestei intrevederi s-a discutat despre posibilitatea unei colaborari instituționale a viitorului Guvern cu Academia Romana, un for academic care poate sprijini cu expertiza si experienia aciiunea guvernamentala in mai multe domenii cheie”, a fost mesajul liderului PNL la finalul intalnirii.

Soluții pentru mediul de afaceri

O atenție deosebita a fost acordata mediului de afaceri. Premierul desemnat s-a intalnit  cu presedintele Camerei de Comerț si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, pentru a evalua impreuna situația economica si pentru un schimb de opinii legate de asteptarile mediului de afaceri de la viitorul Guvern. Potrivit datelor prezentate de CCIR, desi sunt peste 650.000 de societaii cu capital romanesc 100%, acestea realizeaza o cifra de afaceri de 156 miliarde euro, prin comparaiie cu cele circa 35.000 de companii cu capital strain 100% care insumeaza o cifra de afaceri de 116 miliarde euro. S-au analizat mai multe posibilitaii de sprijinire a mediului de afaceri si de sprijinire a capitalului autohton fara o discriminare a companiilor straine. Astfel, presedintele PNL a vorbit despre facilitarea accesului pentru societaiile comerciale romanesti la lucrarile si serviciile cu finaniare publica, consultania si asistenia tehnica pentru accesul companiilor la surse private de capitalizare, eliminarea barierelor administrative de pe piaia muncii si incurajarea angajarilor in economia private.

Premierul desemnat s-a intalnit si cu reprezentaniii Consiliului Național al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, condus de Florin Jianu. Acestia au prezentat cateva dintre propunerile lor, intre care o legislaiie stabila, susținerea diferitelor programe pentru IMM-uri, simplificarea accesului la fonduri europene pentru intreprinderile mici si mijlocii.

De asemenea, presedintele Consiliului Național al Intreprinderilor Mici si Mijlocii mi-a formulat o propunere la care deja ma gandisem, sa am un soi de consiliu consultativ, care sa fie format din reprezentanții mediului de afaceri si mediului academic”, a explicat Ludovic Orban.

Investiție in educație

Educația este o alta prioritate a premierului desemnat, care a incercat sa identifice soluțiile pe baza discuțiilor cu specialistii in domeniu. Obiectivul PNL, anuntat de Ludovic Orban, la finalul intalnirii cu rectoratele: „Sa tindem spre alocarea a 6% din PIB (n.r. Ministerului Educaiiei), ca peste noapte nu se poate creste atat de mult, de la un an – la altul. Cu sigurania vom creste sumele pentru educaiie”. In cadrul discuției cu universitațile, premierul desemnat a abordat mai multe subiecte, cum ar fi: „Posibilitatea de a utiliza resursele financiare care le raman universitaiilor – soldurile. Dezvoltarea cercetarii la nivelul universitaiilor, stabilirea alocarilor in funciie de un cost difereniiat per/student, care sa fie calculat in funciie de tipul de universitate.
Am discutat cu conducerea ASE, care si-a aratat disponibilitatea de a participa la analize, la studii de impact, la prognoze economice avand foarte multe capabilitaii pe zona economica”, a mai spus Orban.

Premierul desemnat Ludovic Orban s-a intalnit, de asemenea, cu reprezentaniii societaiii civile si ai sindicatelor.  ”Paleta de probleme abordata a fost foarte larga: de la probleme din domeniul fiscal la probleme din domeniul energiei pana la probleme legate de mediu, de funcționarea sistemului de asistența sociala si probleme legate de educație si sanatate”, a explicat Ludovic Orban.

Liderul liberal a spus ca PNL se va consulta cu societatea civila inainte de luarea deciziilor in actul de guvernare.

PNL va asigura transparența actului de guvernare si va respecta legea dialogului social, care presupune obligativitatea unor consultari cu partenerii sociali la nivelul guvernului dar si la nivelul fiecarui minister care urmeaza sa ia decizii.

PNL

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2