Luna Internationala de Constientizare despre Cancerul de San (LICCS)

Octombrie este luna de constientizare a ceea ce reprezinta cancerul de san. Marcata in tari din intreaga lume, campania isi propune sa creasca atentia si gradul de constientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar si prevenirea acestei boli deosebit de grave.

Rata de incidenta a cancerului de san depaseste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, in toate tarile, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezinta principala cauza de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de aceasta boala in randul populatiei feminine, la nivel global.

“Desfasurata pentru prima data in Romania, sub sloganul Depistarea precoce a cancerului de san va poate salva viata! campania dedicata LICCS are ca tema in 2019, Screeningul – esential in depistarea precoce a cancerului de san.
Scopul campaniei este de informare si constientizare a profesionistilor din asistenta medicala primara despre cancerul de san, dar si populatia, in special cea feminina, cu varsta de peste 40 ani asupra metodelor de preventie existente, posibilitatilor de diagnostic si tratament”, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Directia de Sanatate Maramures.

In Romania, cancerul de san ocupa in 2018, prima pozitie cu o pondere a incidentei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanta de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) si cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi). In 2017, numarul deceselor inregistrate in randul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3 484, in crestere fata de 2016 (3 457 decese).

Potrivit aceluiasi comunicat, in 2018, a fost demarat in Romania, proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de san, program de preventie, depistare, diagnostic si tratament precoce al cancerului mamar, ce se va derula pe o perioada de 5 ani.

Conform Ministerului Sanatatii, Programul pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament ale cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa poata fi extinsa testarea la nivel national.

“Lipsa screening-ului pentru cancerul de san in randul populatiei feminine a generat o situatie mai mult decat ingrijoratoare in Romania. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situeaza pe ultimul loc in UE”, a punctat Directia de Sanatate Publica Maramures.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1