LUPTA CONTRACRONOMETRU – 39 de ore petrecute pe munte pentru a salva de la moarte trei ucraineni (FOTO/VIDEO)

Nu mai puțin de 39 de ore, cu temperaturi care ajungeau pană la -10 grade Celsius pe timpul nopții, viscol, avalanșe, râuri de trecut, zăpadă în unele locuri care depășea un metru și jumătate dar, cu încăpațănarea și îndarjirea de a salva viețile unor oameni aflați poate în cel mai greu moment al vieții lor, lupta pentru a supraviețui în teritoriu necunoscut. Este descrierea făcută de cei de la Salvamont Maramureș pentru a ilustra operațiunea de salvare din Munții Maramureșului a celor patru ucraineni care sau trecut ilegal frontiera pentru a ajunge în UE. Din păcate, pentru unul dintre ei a fost prea tarziu, iar cadavrul acestuia va fi recuperat azi, dacă vremea o va permite.
„A fost un grup mai mare, dar unii nu au rezistat condițiilor potrivnice făcand cale întoarsă. Cei mai curajoși, 4 bărbați ucrainieni fugiți din calea războiului au dat, trecand frontiera în zona Munților Maramureșului, Vf Pop Ivan, peste provocarea vieții lor… Aceea de a supraviețui… Fără să fie pregătiți pentru asta. Imediat dupa momentul alarmei dată de un aparținător al grupului, în seara de luni, 4 aprilie 2022 ora 22.30, s-a pus în mișcare o echipă extraordinară formată din șeful DSU, dr Raed Arafat, care pe tot parcursul interventiei a ținut legătura la fiecare oră din zi și din noapte cu echipele din teren, oferind tot sprijinul logistic de care salvatorii au avut nevoie, șeful CJSU, prefect Rudolf Stauder, polițiști de frontieră (IPF Maramures), polițiști de la Poliția Natională (IPJ Maramureș), pompieri și paramedici de la ISU Maramures, profesionistii de la IGAV- echipajele de la Jibou si Targu Mures(piloti, copiloti, medici, mecanic trolist, paramedici), operatorii 112 de la STS Maramures, translatori, voluntari si nu in ultimul rand salvatorii montani ai SPJ Salvamont Maramureș.
Indarjirea și incăpățanarea colegilor de la STS Maramures si STS Romania de a reusi localizarea dupa multe informatii primite de la apartinatorii grupului (au fost zeci de apeluri pe toata perioada misiunii), informatii care s-au dovedit in cele mai multe cazuri a fi incorecte, perseverenta politistilor de frontiera in a scotoci fiecare bucata de teren, determinarea tuturor lucratorilor celorlalte agentii participante la misiune precum si daruirea si puterea salvatorilor montani a facut ca la capatul celor 39 ore …3 oameni sa fie salvati !! Iar acum ei sunt in viata! Plangand dupa ce au fost salvati spuneau ca au crezut ca le-a venit sfarsitul… Probabil nu mai conteaza acum nimic in afara faptului ca cei trei au fost salvati si traiesc ! Nici apa rece prin care salvatorii au fost nevoiti sa treaca, nici avalansele care le puneau in pericol vietile, nici viscolul sau frigul , nici deznadejdea pe care au experimentat-o cautand grupul dupa informatii gresite in zone in care nu era nimeni.
Din pacate pentru unul din cei 4 temerari drumul a luat sfarsit. Natura si muntele nu iarta. Si ne-a demonstrat-o inca o data! Iar unul cei trei au avut norocul de a fi gasit de salvatori montani ucrainieni care au trecut granita solicitand sa fie si ei primiti in echipa de interventie pentru a da ajutor, reusind cu hainele si experienta lor de munte sa il tina pe barbatul de 33 ani in viata pana la sosirea salvatorilor care l-au evacuat.
Ar fi multe de scris despre ceea ce s-a intamplat dar cuvintele sunt prea sarace. Ceea ce e cel mai important e ca trei oameni , trei cetateni ucrainieni fugiti din patria lor (datorita evenimentelor triste cu care se confrunta tara vecina), din casele lor ( unde pana acum 2 luni aveau o viata normala ca fiecare dintre noi), au fost salvati, traiesc si au o noua sansa la viata ! Datorita unor….eroi…ar spune multi ! Noi le spunem simplu…OAMENI ! Care si-au facut doar datoria ! Aceea de a salva vieti ! RESPECT !”, arată Salvamont Maramureș.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu