Macedonia de Nord: Peste o suta de institutii publice incep sa-si schimbe numele

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Peste o suta de institutii de stat si companii publice din Macedonia de Nord vor incepe de miercuri sa-si schimbe numele in coduri digitale, logo-uri, stampile si afisaje, in virtutea acordului semnat cu Grecia, a anuntat guvernul de la Skopje, transmite EFE, informeaza AGERPRES.

Toate institutiile importante precum guvernul, parlamentul, presedintia, banca centrala, ministerele sau tribunalele vor inlocui numele de ”Macedonia” cu noua denumire a tarii, ”Macedonia de Nord”.

In schimb, majoritatea companiilor publice vor inlocui mentiunea geografica cu termenul ”national”. Astfel, executivul se va numi Guvernul Macedoniei de Nord, insa Televiziunea Macedoneana (MTV) va deveni Televiziunea Nationala (NTV), iar Caile Ferate ale Macedoniei vor deveni Caile Ferate ale Republicii Macedoniei de Nord.

Pe acelasi model, Opera si Baletul Macedoniei se vor numi de acum inainte Opera Nationala si Baletul National, iar agentia de stiri publica MIA (Agentia de Informatii a Macedoniei) isi va schimba denumirea in Agentia de Informatii Nationale (NIA).

Doar in doua cazuri, termenul de ”macedonean” va ramane neschimbat. Este vorba despre Institutul de Literatura Macedoneana si Teatrul National Macedonean.

Schimbarea denumirilor a inceput luna trecuta cu un prim act simbolic la frontiera cu Grecia, cand vechiul indicator ”Republica Macedonia” a fost inlocuit cu unul nou cu denumirea ”Republica Macedoniei de Nord”.

Prin acordul semnat in iunie 2018, guvernele de la Atena si de la Skopje au pus capat unei dispute care a durat aproape trei decenii si au deschis calea integrarii Macedoniei de Nord in NATO si posibilitatii inceperii de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2