Macedonia: Dezbaterea asupra schimbarii numelui din nou amanata, votul in suspensie

Reclame home 1
Reclame home 1

Dezbaterea din Parlamentul macedonean asupra schimbarii numelui tarii a fost din nou amanata joi, in timp ce prim-ministrul Zoran Zaev incearca cu dificultate sa-si asigure majoritatea necesara, informeaza dpa, transmite AGERPRES.

Dezbaterea trebuia sa se reia la ora 13.00 (12.00 GMT), dar Zaev inca negocia in continuare cu parlamentarii unui mic partid albanez, BESA, detaliile celor patru amendamente constitutionale propuse.

Cel mai important dintre cele patru amendamente vizeaza redenumirea fostei republici iugoslave in Republica Macedonia de Nord.

Schimbarea numelui a fost convenita cu Grecia in incercarea de a pune capat unei vechi dispute. Atena revendica numele Macedonia, precum si mostenirea ei istorica pentru vechea sa provincie din nordul tarii si a blocat aderarea Skopje la organizatii internationale, inclusiv NATO.

Sprijinul celor doi reprezentanti ai BESA este crucial pentru Zaev, care are nevoie de o majoritate de doua treimi dintre cei 120 de parlamentari pentru validarea acordului convenit cu Grecia. BESA doreste o recunoastere mai puternica pentru compatriotii sai inscrisa in constitutie.

Dezbaterea parlamentara a inceput miercuri, dar a fost imediat amanata dupa ce Zaev s-a adresat parlamentarilor.

Joi dimineata, Zaev a recunoscut ca nu este sigur daca are suficiente voturi in acest moment.

“Numarul (de parlamentari care sustin schimbarea) va fi cunoscut cand are loc votul. Vom vedea cand va aparea primul amendament. Chiar acum, nu pot spune daca avem 80 de parlamentari”, a declarat el reporterilor.

Nu este clar cand votul va avea loc, desi un termen limita este stabilit pentru 15 ianuarie.

Zaev si omologul sau grec, prim-ministrul de stanga Alexis Tsipras, au cazut de acord in iunie ca Macedonia va adauga calificativul geografic “Nord” la numele sau.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2