Macedonia a prezentat patru optiuni pentru a rezolva disputa cu Grecia legata de nume

Reclame home 1
Reclame home 1

Macedonia a prezentat patru optiuni pentru a solutiona o disputa de zeci de ani cu Grecia in legatura cu numele sau, a declarat premierul macedonean, Zoran Zaev, intr-un interviu acordat marti Reuters, informeaza AGERPRES.

Cele doua state isi disputa numele ‘Macedonia’, Grecia sustinand ca folosirea acestuia de catre vecina sa semnaleaza o revendicare teritoriala din partea acesteia asupra regiunii omonime din nordul sau.

Atena obstructioneaza aderarea Macedoniei la NATO si Uniunea Europeana din acest motiv si a acuzat de asemenea Skopje ca incearca sa-i uzurpe patrimoniul istoric prin glorificarea lui Alexandru cel Mare. Grecia a obtinut ca micul stat vecin, aparut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, sa fie admis la ONU, in 1993, sub numele provizoriu de ‘Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei’ (FYROM).

Macedonia spera sa ajunga la un compromis in legatura cu aceasta disputa pana la o reuniune UE din iunie si summitul NATO din iulie si a propus ‘o desemnare geografica” pentru a se asigura ca exista o diferentiere clara intre cele doua nume.

“Sugestiile sunt: Republica Macedonia de Nord, Republica Macedonia Superioara, Republica Vardar Macedonia si Republica Macedonia (Skopje)”, a afirmat Zaev dupa ce a participat la un summit la Londra cu privire la Balcanii de Vest.

Totodata, el a afirmat ca intrebarea care ramane este daca exista “o nevoie reala” de a schimba constitutia Macedoniei, o cerere formulata de Grecia in ultimele luni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2