Macedonia spera sa ajunga la un compromis in disputa cu Grecia legata de nume pana la summitul NATO din iulie

Reclame home 1
Reclame home 1

Macedonia se asteapta sa ajunga la un compromis in vechea disputa cu Grecia legata de dreptul de folosire a unor nume istorice pana la summitul NATO din iulie, a declarat luni premierul macedonean, Zoran Zaev, intr-un interviu acordat postului de radio austriac ORF, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Cele doua state isi disputa numele ‘Macedonia’, Grecia sustinand ca folosirea acestuia de catre vecina sa semnaleaza o revendicare teritoriala din partea acesteia asupra regiunii omonime din nordul sau.

Atena obstructioneaza aderarea Macedoniei la NATO si Uniunea Europeana din acest motiv si a acuzat de asemenea Skopje ca incearca sa-i uzurpe patrimoniul istoric prin glorificarea lui Alexandru cel Mare. Grecia a obtinut ca micul stat vecin, aparut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, sa fie admis la ONU, in 1993, sub numele provizoriu de ‘Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei’ (FYROM).

Ministrii de externe ai celor doua tari s-au intalnit cu emisarul special al ONU Matthew Nimetz la Viena la inceputul acestei luni pentru discutii pentru gasirea unei solutii la aceasta disputa.

‘Cred ca vom putea incheia cu succes negocierile pana la summitul NATO din iulie’, a declarat premierul macedonean Zoran Zaev, care a preluat functia de sef al guvernului in luna mai anul trecut si a promis o colaborare mai stransa cu Grecia.

Macedonia a anuntat la inceputul lunii februarie ca este gata sa accepte ‘o desemnare geografica pentru nume’, care ar putea fi, potrivit presei locale, ‘Macedonia Superioara’, ‘Macedonia de Nord’ sau ‘Macedonia-Skopje’, in speranta aderarii la NATO si UE.

‘Avem o invitatie automata, ceea ce inseamna ca membrii NATO vor incepe ratificarea aderarii noastre la (NATO) imediat ce noi si Grecia vom anunta ca problema a fost rezolvata’, a mai spus Zaev.

Summitul NATO va avea loc pe 11 si 12 iulie la Bruxelles.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2