MADR: Aproape 100 de cereri de plata, in valoare de 184.323,44 euro, depuse de fermieri pentru asigurarea culturilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un numar de 98 de cereri de plata, cu o valoare publica de 184.323,44 euro, au fost depuse pana in prezent la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) pentru obtinerea sprijinului financiar in vederea asigurarii culturilor, animalelor si plantelor de catre fermierii activi, a anuntat, vineri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.

Sprijinul financiar se acorda prin intermediul submasurii 17.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Aceasta a fost lansata incepand cu luna aprilie a acestui an si are ca scop incurajarea fermierilor de a participa la scheme de asigurare private in vederea gestionarii corespunzatoare a riscurilor care le pot afecta productia agricola.

„Etapa curenta de depunere a dosarelor cererilor de finantare, aferenta culturilor de primavara, se desfasoara in intervalul 1 aprilie – 30 noiembrie 2019. Depunerea dosarelor cererilor de finantare se opreste inainte de termenul limita prevazut, atunci cand valoarea publica totala a cererilor de finantare depuse depaseste cu 10% nivelul alocarii”, sustin reprezentantii MADR.

Alocarea financiara pentru intreaga perioada de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finantare realizandu-se continuu pana la epuizarea fondurilor.

Potrivit sursei citate, sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de fermier, in cazul fermelor mici cu dimensiunea economica pana la 11.999 euro standard output (SO) si de 55% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de fermier, in cazul fermelor cu dimensiunea economica mai mare sau egala cu 12.000 SO.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv seceta; arsita, inundatiile, grindina, inghetul (timpuriu de toamna, de iarna sau tarziu de primavara), ploile torentiale sau ploile excesive si de lunga durata, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada si infestarile cu organisme de carantina daunatoare plantelor prevazute in HG nr. 563/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va incheia un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevazute de submasura, angajandu-se sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2