Programul de sustinere a productiei de usturoi cu 1.000 euro/hectar va debuta in 2019, fermierii urmand sa depuna cererile pentru obtinerea finantarii la Directiile Agricole Judetene pana la data de 15 mai a.c., a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza AGERPRES.
Cei care beneficiaza de acest sprijin trebuie sa cultive minimum 3.000 mp si valorifica 5 tone de usturoi.
Potrivit unui comunicat al MADR remis miercuri AGERPRES, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis directiilor agricole din teritoriu programele ministerului, demarate in 2017, dar care vor continua si in 2019. Este vorba de Programul de sustinere a produsului tomate in spatii protejate cu o alocare de 3.000 euro pe legumicultor intr-un an, programul de sustinere a crescatorilor de ovine cu un leu pe kilogramul de lana pentru comercializarea acestui produs si schema de ajutor de minimis pentru sustinerea crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc.
De asemenea, ministrul a precizat ca grupurile de producatori, crescatorii de animale sau cooperativele pot obtine fonduri europene pentru finantarea unor abatoare mobile prin intermediul Submasurii 4.2 ‘Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole’ din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. In acest sens, potentialii beneficiari pot depune proiecte privind achizitia si infiintarea de abatoare mobile pana la data de 31 ianuarie 2019.
„Avand in vedere ca in sectorul de irigatii a crescut interesul fermierilor in asocierea in organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), ministrul a incurajat constituirea fermierilor in astfel de organizatii. In egala masura, Petre Daea a vorbit despre continuarea punerii in functiune si in anul 2019 a sistemelor de irigatii, alt obiectiv prioritar al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, se mentioneaza in comunicatul MADR.
Nu in ultimul rand, ministrul Agriculturii a reamintit ca principalul obiectiv il reprezinta continuarea platilor realizate de catre APIA, astfel incat pana la 31 martie 2019 toti fermierii sa isi primeasca banii cuveniti. In acelasi context, ministrul a subliniat ca este foarte importanta pregatirea pentru demararea campaniei 2019 de primire a cererilor de plata, incepand cu data de 1 martie.