MADR: Suprafata insamantata in primavara acestui an cu porumb si floarea-soarelui se apropie de 3,5 milioane hectare

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Suprafata insamantata in primavara acestui an cu porumb si floarea-soarelui ocupa mai mult de jumatate din suprafata totala insamantata de peste 6 milioane de hectare, culturi care au clasat Romania pe prima pozitie in Uniunea Europeana din punct de vedere al productiilor obtinute in anul 2017, informeaza AGERPRES.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, porumbul a fost insamantat pe 96,22% din suprafata programata pana la data de 11 mai 2018, respectiv pe 2,368 milioane hectare, iar insamantarile la cultura de floarea-soarelui au depasit 97% din suprafata, totalizand 1,01 milioane hectare. De asemenea, pana la data mentionata au mai fost insamantate 128.803 hectare cu ovaz de primavara (96% din program), cu orzoaica de primavara – 83.140 hectare (100,96%), soia – 152.768 ha (90,12%), legume in camp si solarii – 193.688 hectare (93,55%), cartofi de toamna – 142.718 ha (94%), sfecla de zahar – 27.624 (86%) si mazare boabe – 108.922 (109,39% din program).

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat la finele saptamanii trecute, intr-o conferinta de profil, ca in prezent agricultorii se afla in faza de a termina procesul de insamantare a culturilor de primavara, lucrari intarziate in acest an din cauza vremii capricioase. “Din nefericire a fost o primavara capricioasa. Ne asteptam, pentru ca si anul trecut si cu un an inainte si or mai fi si dupa 2018, cand natura nu mai este constanta si factorii climatici sunt diferiti de la o zi la alta. Schimbarile climatice sunt o realitate si nu o fictiune.

In Botosani au avut loc caderi puternice de grindina care au acoperit prin strat consistent culturile insamantate in toamna. (…) Iata ca intr-un context climatic in care factorii naturali extremi au devenit din ce in ce mai prezenti, frecventa lor este mare, agresivitatea asemenea si gradul de afectare este evident. (…) cu influente asupra productiei si evident cu influente negative asupra castigurilor fermierilor. Pe acest fond climatic suntem intr-o intarziere la insamantari. Din nefericire acum trebuia sa executam prasila la insamantarile de primavara, dar inca sunt suprafete pe care fermierii nu au reusit sa le insamanteze din cauza excesului de umiditate, care nu le-a dat posibilitatea sa intre la timp in sol”, a explicat atunci Daea.

Acesta a mentionat ca la rapita de primavara s-a pierdut perioada optima de insamantare din cauza umiditatii excesive in unele zone, in prezent aceasta cultura fiind la un procent de insamantare de 17%, iar in locurile cele mai afectate, unde baltirile au redus din suprafata rapitei de primavara fermierii au completat cu grau de primavara, care a ajuns astfel la 150%.

Potrivit sursei citate, suprafata totala insamantata pana in prezent se ridica la circa 6 milioane de hectare, insa datele exacte si structura culturilor se vor putea comunica exact abia la 15 iulie.

Datele MADR arata ca in toamna anului trecut au mai fost insamantate 2,015 milioane hectare cu grau, 652.158 hectare cu rapita de toamna si 262.700 hectare cu orzoaica de toamna.

Anul trecut, Romania a obtinut 14,841 milioane de tone de porumb, cu o medie de 5,9 tone /ha, de pe o suprafata de 2,49 milioane de tone, in jur de 3,19 milioane de tone la floarea-soarelui, unde s-a inregistrat o medie de de 2.738 kg /ha de pe o suprafata de 1,165 milioane ha, iar la grau, secara si triticale s-a strans o recolta de 10,33 milioane de tone, de pe 2,1 milioane hectare si o medie 4.873 kg/ha.

In 2017, Romania a realizat aproape 27 de milioane de tone de cereale, depasind 1,4 tone pe cap de locuitor.

Conform prognozei agrometeorologice emise de ANM pentru perioada 23 – 29 mai 2018, rezerva de umiditate in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime,
in aproape toata tara. Pe suprafete agricole extinse din Moldova si Dobrogea, local in sudul si centrul Transilvaniei, estul, nordul si nord-estul Munteniei, izolat in nord-vestul Banatului, se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.

De asemenea, in cultura de porumb, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In cea mai mare parte a Moldovei si Munteniei, local in sud-estul si centrul Transilvaniei, izolat in centrul, nordul si sud-estul Dobrogei, sud-estul Olteniei, se va semnala seceta pedologica moderata.

“Procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp vor evolua in conditii normale in toate regiunile agricole, iar pe terenurile agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, temperaturile maxime ridicate din aer vor determina o intensificare a ritmurilor vegetative ale plantelor. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie la culturile insamantate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol”, arata prognoza agro emisa de ANM.

Astfel, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge predominant fazele de inspicare (30-100%) si inflorire (10-100%), local fiind posibila maturitatea in lapte (10-20%) in special la orz. Rapita semanata in epoca optima isi va definitiva inflorirea (90-100%), continuandu-se totodata formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%). Cultura de floarea-soarelui se va afla la rasarire (60-100%), formarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (4-11 frunze). Sub aspect fenologic, la porumb se va definitiva faza de germinare (100%), continuandu-se totodata rasarirea, formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea
(4-10 frunze). Sfecla de zahar va inregistra rasarirea (60-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), iar la cartof predominante vor fi fazele de rasarire (70-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor laterali la soiurile timpurii.

De asemenea, in toate plantatiile, pomii fructiferi isi vor continua cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cires vor parcurge coacerea fructelor si recoltarea. La vita de vie din toate podgoriile se vor semnala fazele de infrunzire si crestere a lastarilor, iar la soiurile timpurii se vor continua inflorirea si local cresterea boabelor.

Reclame home 1
Data curenta: ’23/08/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *