Madridul a adoptat un plan pentru a-i stimula pe muncitorii spanioli sa revina acasa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul socialist spaniol a aprobat vineri un plan al carui obiectiv este sa ii convinga sa revina acasa pe cei aproximativ un milion de muncitori spanioli care au plecat in strainatate sa isi caute un loc de munca dupa criza economica din 2008-2013, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Printre cele 50 de masuri incluse in acest plan pe doi ani se numara burse si granturi pentru cercetatorii stiintifici precum si contributii sociale mai mici pentru anumite categorii de muncitori. De asemenea, planul prevede crearea unui motor de cautare online de locuri de munca si un portal de Internet care va facilita demersurile birocratice pentru cei plecati, dar care vor sa se reintoarca in tara.

Tot acest plan va costa 24,2 milioane euro in anii 2019 si 2020, iar autoritatile spera ca 23.000 de muncitori spanioli vor decide sa revina in tara, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernul de la Madrid, Isabel Celaa. Acest numar pare unul modest in conditiile in care, potrivit cifrelor oficiale, numarul spaniolilor care traiesc in strainatate a crescut cu aproximativ un milion de persoane dupa 2009.

„Aceste persoane au plecat cu talentele si pregatirea pe care le-a dat-o Spania, majoritatea dintre ei in cautarea unor oportunitati pe care nu le puteau gasi in tara lor”, a subliniat Isabel Celaa.

Afectati de somajul in masa, majoritatea celor plecati au fost tineri calificati: doctori, ingineri, cercetatori si alti muncitori calificati. Chiar daca planul Guvernului de la Madrid se adreseaza in principal acestor muncitori calificati, ar putea de asemenea sa ajute si la revenirea altor tipuri de muncitori, a precizat Isabel Celaa.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 2,5 milioane de spanioli traiesc in strainatate la 1 ianuarie 2019. Din acest total, aproximativ 1,5 milioane traiau in cele doua Americi, in special in tarile din America Latina, si alte 900.000 in Europa.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2