Madridul continua punerea Cataloniei sub tutela sa

Madridul a continuat sambata punerea Cataloniei sub tutela sa, preluand fraiele guvernului si ale politiei din regiune, la o zi dupa declaratia de independenta fara precedent facuta in parlamentul regional, respinsa in unanimitate in Europa, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

La mijlocul zilei de sambata, la Madrid, mai multe mii de sustinatori ai Cataloniei ca parte integranta a Spaniei au manifestat in centrul orasului, agitand drapele spaniole.

Acest drapel continua sa falfaie alaturi de drapelul catalan si pe cladirea guvernului regional din Barcelona, unde sambata domnea calmul si unde mai multi gura-casca au luat locul manifestantilor secesionisti din seara trecuta.

Insa securitatea a fost puternic intarita langa Prefectura, simbolul statului central in Catalonia.

In zori, jurnalul oficial a anuntat destituirea sefului politiei catalane, emblematicul Josep Lluis Trapero, anchetat deja pentru “nesupunere”.

Ministerul de Interne al Spaniei a preluat controlul asupra politiei locale, iar seful guvernului conservator Mariano Rajoy a devenit prima autoritate in Catalonia, explica documentul.

Potrivit presei, aproape 150 de inalti responsabili ai administratiei catalane vor fi demisi din functiile lor.

Gestiunea zilnica a Cataloniei va fi delegata vicepremierului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care va lua locul secesionistului Carles Puigdemont, destituit vineri seara cu toata echipa sa.

Domneste inca incertitudinea asupra reactiei liderilor secesionisti la destituirea lor, in conditiile in care Parchetul General urmeaza sa declanseze saptamana viitoare urmariri penale pentru “rebeliune” impotriva lui Puigdemont, care risca inchisoarea.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1