MAE al Rusiei acuza SUA de ingerinta in afacerile interne din Republica Moldova in perspectiva alegerilor legislative

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marti SUA ca ar incerca sa se amestece in afacerile interne ale Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie, conform unui comentariu al diplomatiei ruse citat de agentia de presa oficiala TASS, informeaza AGERPRES.

”Ingerinta in afacerile interne ale unor tari straine a devenit de mult timp stilul de marca al politicii externe a Washingtonului. Astazi aceasta se manifesta in mod evident in cazul Venezuelei, unde SUA incearca practic sa dea o lovitura de stat. Din aceeasi serie face parte si ocuparea unei parti a teritoriului Siriei, dupa incercari nereusite de a rasturna guvernul legitim din Damasc… O soarta similara se pare ca i se pregateste Republicii Moldova”, sustine MAE rus in text.

In mod concret, MAE rus il critica pe noul ambasador al SUA la Chisinau, Dereck J. Hogan, care – potrivit diplomatiei ruse – ”imediat dupa preluarea mandatului in toamna trecuta, a inceput sa participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova”. Ministerul de Externe rus s-a aratat nemultumit de faptul ca diplomatul american ”ii sustine public pe unii politicieni si face recomandari cu privire la desfasurarea alegerilor parlamentare”.

Americanii ”intentioneaza sa evalueze natura democratica a acestor alegeri in functie de cine va castiga” la scrutinul din Republica Moldova, mai sustine MAE rus, conform caruia ”daca castigatorul nu va multumi Washingtonul, moldovenii sunt amenintati cu ruperea legaturilor cu Occidentul si chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”. ”Nu ne-am dori ca Moldova sa devina o alta scena pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul si Libia, care au scufundat Siria si Ucraina in abisul unor conflicte sangeroase”, afirma diplomatia rusa, in conditiile in care guvernele care s-au succedat in ultimii ani la Chisinau au acuzat in repetate randuri Rusia de amestec in afacerile interne ale Republicii Moldova.

In acest context, MAE rus declara ca spera ca poporul moldovean sa poata sa aleaga independent, ”fara sfaturile venite de la Washington”.

TASS aminteste ca socialistii (prorusi) sunt favoriti in perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, conform ultimelor sondaje. Impreuna cu ei, inca doua forte sunt creditate cu sanse in viitorul parlament – Partidul Democrat (PD), care controleaza in prezent guvernul, si Blocul electoral ACUM, format din formatiunile extraparlamentare de opozitie – Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) si Platforma „Demnitate si Adevar” (PPDA).

Se pare ca indignarea Moscovei a fost suscitata de un recent discurs al ambasadorului Dereck J. Hogan, intitulat ”Un test crucial – alegerile parlamentare din Republica Moldova si viitorul relatiilor cu Statele Unite ale Americii”, in care a calificat scrutinul din 24 februarie ”un moment de cotitura” pentru dezvoltarea R. Moldova, indemnand alegatorii sa iasa masiv la vot si ”sa decida de sine statator viitorul tarii”.

Vorbind in fata studentilor Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii de Stat din Republica Moldova, ambasadorul Hogan a remarcat ca ”unii actori din afara tarii, la fel ca si o parte dintre politicienii autohtoni prefera sa se concentreze pe lucruri care dezbina societatea, urmarind sa distraga oamenii de la problemele reale cu care se confrunta Moldova”, potrivit postului de radio Europa Libera.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2