MAE: Atentionare de calatorie pentru Bulgaria-Cresterea timpilor de asteptare la punctul de frontiera Ruse-Giurgiu, 18 august 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care intentioneaza sa revina duminica, 18 august, in Romania, dinspre Bulgaria, Grecia sau Turcia ca exista premisele ca la punctul de frontiera Ruse sa se creeze coloane mari de autoturisme si autocare, fapt ce va duce la cresterea timpilor de asteptare, relateaza Agerpres.

De asemenea, mentioneaza MAE, la solicitarea autoritatilor bulgare vamale, se recomanda ca turistii romani care aleg sa revina in tara prin PCTF Ruse – Giurgiu sa pregateasca suma exacta pentru taxa de pod, si anume 4 (patru) leva sau 2 (doi) euro, in acest mod putand fi scurtat considerabil timpul de asteptare la procesarea si eliberarea documentelor justificative tip chitante, facturi, bonuri fiscale.

Lipsa sau expirarea termenului de valabilitate a vignetei electronice BG pentru autovehiculele inmatriculate in Romania, la iesirea catre Romania, poate duce la blocarea unei artere de taxare pentru cel putin 10-20 de minute, avand in vedere ca persoana contravenienta va trebui sa achite taxa compensatorie si sa obtina documentele justificative. MAE recomanda ca turistii romani sa se asigure ca au achitat taxa pentru vigneta electronica BG si ca este valabila.

Cetatenii romani pot folosi si celelalte puncte de trecere a frontierei bulgaro-romane, precum: Kardam – Negru Voda, Durankulak – Vama Veche, Kainardja – Lipnita, Dobromir – Krushari (ultimele doua puncte cu orar de functionare 08:00-20:00, masa totala admisa a autovehiculelor de pana la 3,5t), Silistra – Ostrov, Oryahovo – Bechet (ferry) – cu program de functionare 06:00 – 24:00 (www.spet.ro/?lang=ro), Nikopol – Turnu Magurele (ferry) si Svishtov – Zimnicea (ferry) – ultimele doua puncte cu program de functionare 08:00-20:00 (www.feribot-eurodac.ro si www.ferry.bg/ferry_rophp).

MAE precizeaza ca Directia Regionala a Politiei de Frontiera, Directia Teritoriala Vamala a Dunarii, responsabila cu colectarea taxelor de pod la PCTF Ruse si Directia Regionala a Politiei Nationale, vor intreprinde masurile necesare prevenirii formarii de coloane de autovehicule si aglomerarii punctului de frontiera Ruse si a zonei adiacente acestuia, manifestand o atentie deosebita pentru fluidizarea, pe cat posibil, a circulatiei de autoturisme si autocare. Acest lucru va putea duce la oprirea temporara a traficului greu si operarea in conditii de urgenta a traficului usor. Se recomanda firmelor romanesti de transport international de marfa sau pasageri care tranziteaza in aceasta perioada teritoriul bulgar sa ia masurile adecvate in vederea organizarii eficiente a itinerariilor de deplasare si stabilirii programului de lucru al soferilor.

Se pot obtine informatii privind conditiile de achizitionare a e-vignetei BG prin intermediul site-ului www.bg-toll.bg (cu versiune si in limba romana – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica), prin intermediul aplicatiei pentru telefoane mobile corespondente BGTOLL si prin intermediul site-ului operatorului de telefonie mobila A1 (www.a1.bg/e-vignette), privind situatia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (n.a.- deocamdata doar in limba bulgara) de pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg.gdgp, starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, starea actuala a drumurilor de pe aplicatia gratuita LIMA (n.a.- deocamdata doar in limba bulgara) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agentiei “Infrastructura Rutiera” – www.api.bg si non-stop de la numarul de telefon 070013020. In cadrul Agentiei mentionate functioneaza pe parcursul intregului an, in regim non-stop, Centrul Situational, care colecteaza si sintetizeaza datele privind situatia drumurilor republicane/publice.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Sofia: +35929712858 si +35929733510, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta au la dispozitie telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro si www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia “Calatoreste in siguranta” (http://www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2