Magistratii europeni solicita NATO sa ceara Turciei eliberarea miilor de judecatori si procurori arestati

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

judecatorAsociatia MEDEL (Magistrati europeni pentru democratie si libertate) a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, sa ceara Turciei eliberarea miilor de judecatori si procurori arestati. Potrivit unui comunicat la Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), MEDEL i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO pe data de 22 iulie, dupa ce peste 2.700 de judecatori si procurori au fost demisi si arestati de guvernul turc in noaptea de 16 iulie, in contextul loviturii de stat esuate.

Magistratii europeni au facut referire in scrisoarea trimisa NATO la ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, care a dezvaluit intr-un interviu ca „vina acestor magistrati, care au fost demisi in miezul noptii si retinuti, este ca ar impartasi o credinta care nu este acceptata de catre guvern”.

Acelasi ambasador, arata UNJR, a mai spus ca „inca din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborios pentru a identifica in fiecare institutie persoane care impartasesc aceasta credinta. Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort in aceasta actiune”.

„Este socant sa aflam ca, intr-o tara membra NATO, un sfert din magistratii din Turcia au fost demisi in mijlocul noptii pe baza unor ‘investigatii’ facute de servicii secrete, fara a fi inca judecati si condamnati pentru ca au facut ceva ilegal”, afirma magistratii europeni in scrisoare.

Magistratii europeni au facut referire la afirmatia secretarului general NATO din data de 18 iulie, cand acesta a spus ca, „facand parte dintr-o comunitate unica de valori, este esential pentru Turcia, la fel ca pentru toti ceilalti aliati, sa asigure respectarea deplina a democratiei si a institutiilor sale, ordinea constitutionala, statul de drept si a libertatilor fundamentale”.

Detalii pe agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2