Mai mult de o treime din populatia Romaniei se afla in saracie, in 2015; situatia mai grava este la copii

PNL

Peste o treime din populatia Romaniei se afla in risc de saracie si excluziune sociala, in randul copiilor de pana in sase ani procentul fiind de 46%, reiese dintr-un infografic al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, care citeaza date Eurostat pe 2015, informeaza AGERPRES.

‘Infograficul arata ca Romania a intrat in Uniunea Europeana in anul 2007 cu un procent de 47% din populatie ce traia in saracie dupa indicatorul AROPE. Indicatorul AROPE este un indicator de saracie ce cumuleaza populatia in saracie materiala (venituri anuale disponibile sub pragul de saracie), populatia in stare de privare materiala severa si populatia ce traieste intr-o gospodarie cu intensitate redusa a muncii. In 2015, procentul de populatie din Romania ce traia in saracie scazuse la 37,3%, respectiv o diminuare a saraciei cu aproape 10 puncte procentuale’, se arata in document.

Acest nivel al saraciei plaseaza Romania pe locul al doilea in UE28, mai sus decat Bulgaria, ce inregistreaza un procent de 41,3% din populatie in AROPE, dar in continuare mult peste media UE28 de 23,7% din populatie. In Germania si Suedia, acest nivel de saracie este chiar sub 20% din populatie.

“In ciuda scaderii nivelului de saracie la nivelul intregii populatii, infograficul arata ca aceasta imbunatatire a situatiei s-a reflectat mai degraba asupra unui grup vulnerabil decat in mod uniform asupra populatiei generale. Astfel, in 2007, aproape 58% dintre romanii de peste 65 de ani erau in situatie de saracie, iar in 2015 aceasta cifra a scazut cu 24 p.p., pana la 33% din populatia de peste 65 de ani. Spre deosebire, in 2007, aproximativ 52% din populatia copiilor de pana in 6 ani era in situatie de saracie, iar aceasta cifra a scazut doar cu 6% pana in 2015, cand s-a cifrat la 46% din aceasta populatie”, mentioneaza sursa citata.

Practic, cea mai mare parte a scaderii saraciei AROPE in Romania s-a inregistrat in contul populatiei varstnice, in timp ce populatia foarte tanara a ramas la aproximativ acelasi nivel precum in trecut.

Situatia este relativ similara cu ce s-a intamplat in randul populatiei generale a Uniunii Europene, unde aproximativ 17% din populatia varstnica este in saracie AROPE, iar 26% din populatia sub 6 ani este in acest tip de saracie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1