Mai multe statui ale lui Lenin, date jos in estul Ucrainei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

statuie leninMai multe statui ale lui Lenin au fost date jos in estul rusofon al Ucrainei, fosta republica sovietica, aflata in conflict fara precedent cu Rusia si care incearca sa se debaraseze de trecutul sau comunist, informeaza sambata AFP citata de Agerpres.

Doua monumente dedicate „parintelui revolutiei bolsevice” au fost demontate in acelasi fel in noaptea de vineri spre sambata, la Harkov, mare oras industrial, de catre tineri cu cagule pe cap, atesta imagini video disponibile pe canalul Youtube al militantilor pro-ucraineni din Harkov.

In imagini se poate vedea cum tineri fixeaza un cablu de varful statuii, pe care o fac sa se prabuseasca tragand de cablu.

In urma cu o saptamana, imagini video postate pe acelasi site prezentau demontarea, la Harkov, de o maniera similara, a trei monumente dedicate unor lideri comunisti, actiune ce a fost denuntata de rusi si prorusi din Ucraina.

Vineri, alte doua statui ale lui Lenin au fost date jos in teritoriile aflate sub controlul guvernului ucrainean din estul separatist prorus, unde conflictul armat a facut intr-un an peste 6.000 de morti.

La Kramatorsk, in regiunea Donetk, statuia a fost data jos de necunoscuti, iar la Stanita Luhanska, in regiunea vecina Lugansk, monumentul, care fusese anterior pictat in culorile albastru si galben ale drapelului ucrainean, a fost gasit, vineri dimineata, pe pamant.

„Se pare ca liderul proletariatului mondial nu a suportat profanarea cu simbolurile nationale ale Ucrainei: el s-a impiedicat si a cazut”, a notat, pe un ton ironic, guvernatorul loial Kievului din regiunea Lugansk, Ghennadi Moskal.

Parlamentul ucrainean a votat, la 9 aprilie, o lege ce interzice „orice propaganda comunista sau nazista”, precum si simbolurile celor doua ideologii. In baza acestei legi, care trebuie sa fie promulgata si de presedintele Petro Porosenko, monumentele de glorificare a responsabililor sovietici, dintre care numeroase statui dedicate lui Lenin, urmeaza sa fie demontate. De asemenea, trebuie sa fie redenumite localitatile, strazile sau intreprinderile ale caror nume fac referinta la comunism.

Legea a fost denuntata de Rusia, care a acuzat Kievul ca a recurs la metode „totalitare” pentru a „desovietiza” Ucraina, in avantajul unei ideologii nationaliste.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole