Mai multi politisti afgani au fost ucisi, din eroare, in urma unui bombardament american

home camp2
home camp2
home camp2

Cel putin opt agenti de politie care luptau impotriva talibanilor in sudul Afganistanului au fost ucisi joi seara, din eroare, in urma unui bombardament aerian american, au indicat vineri deopotriva oficiali americani si afgani, citati de AFP, titreaza Agerpres.

‘In cursul unor lupte intense cu talibanii la Lashkar Gah’, provincia Helmand, ‘partenerii nostri afgani au cerut un sprijin aerian de precizie’, a indicat un purtator de cuvant al armatei americane in Afganistan, colonelul David Butler.

Potrivit acestuia, o ‘unitate de coordonare afgana’ a ‘semnalat si confirmat ca zonele erau libere de forte aliate’, dar ‘din pacate nu a fost asa si a urmat un tragic incident’.

‘Fortele de securitate afgane, precum si insurgenti talibani au fost ucisi in urma acestor lovituri’, a adaugat el, fara sa ofere un bilant al victimelor.

‘Regretam aceste pierderi tragice de vieti din partea partenerilor nostri’ si ‘examinam eroarea pentru a ne asigura ca astfel de incidente nu se vor repeta’, a adaugat colonelul Butler.

Potrivit unor surse, bilantul exact ar varia intre 8 si 18 politisti ucisi si alti aproximativ 12 raniti.

‘Confirm ca a fost un bombardament aerian asupra politiei afgane si ca opt ofiteri de politie au fost ucisi si alti 12 raniti”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernatorului provinciei Helmand, Omar Zwak.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne afgan, Nasrat Rahimi, a mentionat intr-un comunicat ca opt politisti au fost ucisi, iar 11 raniti, indicand ca o ‘delegatie comuna a fost desemnata pentru a investiga’ incidentul.

Ataullah Afghan, seful Consiliului provinciei Helmand, a facut public un bilant de 18 politisti ucisi si 14 raniti. Doar fortele aeriene afgane si americane efectueaza operatiuni aeriene in sprijinul trupelor de la sol. Acestea si-au intensificat raidurile aeriene in ultimele luni impotriva talibanilor si a gruparii jihadiste Statul Islamic.

Potrivit US Air Force Central Command, SUA au lansat 7.362 bombe in 2018 in Afganistan, cel mai mare numar din 2010. In urma unei erori, 16 politisti afgani au fost ucisi in 2017 in urma unui bombardament american la Helmand. Numarul civililor ucisi in loviturile aeriene a crescut, de asemenea, puternic in acest an, potrivit ONU.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *