MAI propune imbunatatirea legislatiei privind acordarea despagubirilor de viata si sanatate pentru politisti

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cheltuielile legate de asistenta medicala efectuata in unitati sanitare publice din tara, cazare si masa in unitatea medicala respectiva, medicamente si dispozitive medicale, transport dus-intors pana la/ de la unitatea medicala pentru politistul ranit si un insotitor al acestuia vor fi acoperite de stat, potrivit unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne, supus dezbaterii publice, informeaza AGERPRES.

La sediul MAI a avut loc, luni, sedinta Comisiei de dialog social, pentru discutarea propunerilor MAI de modificare a legislatiei privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor.

“Reprezentantii Corpului National al Politistilor si ai organizatiilor sindicale reprezentative ale oamenilor legii si-au exprimat sustinerea fata de proiectele de acte normative elaborate la nivelul MAI pentru consolidarea drepturilor politistilor raniti in timpul sau in legatura cu exercitarea serviciului”, informeaza un comunicat al MAI transmis AGERPRES.

Potrivit MAI, proiectele de acte normative se afla deja in procedura de transparenta decizionala, orice persoana interesata avand posibilitatea sa trimita propuneri si sugestii. Este vorba despre proiectul Hotararii Guvernului pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.083/2008 privind asigurarea despagubirilor de viata, sanatate si bunuri ale politistilor si Ordinul de ministru care detaliaza procedura de aplicare a solutiei legislative propuse.

“Printre propunerile MAI se numara acordarea de despagubiri pentru a acoperi contravaloarea cheltuielilor legate de asigurarea tratamentului medical si pentru politistii invalizi, respectiv politistii raniti care au fost declarati inapti pentru serviciul politienesc si care au fost incadrati intr-un grad de invaliditate de catre comisiile de expertiza medico-militare, ca urmare a ranirii suferite. In prezent, nu este prevazuta in mod expres acoperirea acestor cheltuieli medicale efectuate dupa incetarea raporturilor de serviciu. Printre cheltuielile care vor fi acoperite se numara cele legate de asistenta medicala efectuata in unitati sanitare publice din tara, cazare si masa in unitatea medicala respectiva, medicamente si dispozitive medicale, transport dus-intors pana la/ de la unitatea medicala pentru politistul ranit si un insotitor al acestuia”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in situatia in care politistul ranit nu poate fi tratat in institutii sanitare publice din tara, in baza unui referat intocmit de catre o comisie multidisciplinara constituita prin dispozitie a directorului Directiei Medicale, ministrul Afacerilor Interne poate aproba acordarea de despagubiri care sa acopere toate cheltuielile realizate in unitati sanitare private din tara sau unitati sanitare din strainatate.

Unul dintre beneficiarii noilor prevederi va fi politistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Actiuni Speciale – IPJ Suceava, care in decembrie 2017 a fost grav ranit dupa ce a fost lovit cu o sabie in cap in timpul unei interventii. Din cauza gravitatii ranilor suferite, politistul a fost tratat in mai multe unitati medicale de specialitate si urmeaza sa fie supus in curand unei noi interventii chirurgicale.

De noile prevederi vor beneficia si politistii invalizi, respectiv politistii raniti, care au fost clasati ”inapt” pentru serviciul politienesc si care au fost incadrati intr-un grad de invaliditate anterior intrarii in vigoare a propunerilor MAI, cheltuielile acoperite fiind cele efectuate dupa intrarea in vigoare a HG, arata MAI.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2