MAI propune pedeapsa cu inchisoarea pentru ultraj si ultraj judiciar

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune Ministerului Justitiei, in contextul amendarii Codului penal in vigoare, introducerea pedepsei cu inchisoarea pentru ultraj si ultraj judiciar, informeaza AGERPRES.

Potrivit unei informari a MAI, atat in plan individual, al personalului din structurile de ordine publica, cat si in plan organizational si institutional, infractiunea de ultraj „determina erodarea increderii si scaderea respectului fata de institutiile de aplicare a legii”.

Reprezentantii ministerului sustin ca a devenit un fapt curent ca interventia politistilor sau jandarmilor, in situatiile in care este vizata o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, „sa se soldeze cu amenintari, loviri sau alte violente, vatamari corporale, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte ori chiar cu omorul personalului implicat”.

In baza acestor considerente si avand in vedere ca, in semestrul I al acestui an, numarul infractiunilor de ultraj asupra personalului din cadrul Politiei Romane a crescut cu peste sapte procente, MAI propune reformularea alineatului (4) al articolului 257 (Ultrajul) din „faptele (…) se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate” in „faptele (…) se sanctioneaza cu pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite se majoreaza cu jumatate”.

In cazul ultrajului judiciar, MAI considera oportuna reformularea alineatului (2) al articolului 279 astfel incat savarsirea unei infractiuni impotriva unui judecator sau procuror ori impotriva bunurilor acestuia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, sa fie, de asemenea, sanctionata cu „pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate”.

O alta modificare pe care MAI o apreciaza ca fiind necesara vizeaza completarea infractiunii de omor calificat.

„In cazul uciderii unui politist, pedeapsa maxima aplicabila in prezent este de 15 — 30 de ani, rezultata ca urmare a majorarii cu jumatate a limitelor de pedeapsa pentru infractiunea de omor. Raportat strict la calitatea de politist sau jandarm, persoana investita cu exercitiul autoritatii publice, legea nu prevede posibilitatea ca in cazul uciderii sale sa fie aplicata pedeapsa detentiunii pe viata. Evidentiem faptul ca in legislatia penala anterioara exista o asemenea posibilitate (Codul penal din 1968 — art. 176 lit. g)”, au explicat reprezentantii MAI.

In context, acestia propun ca la alineatul (1) al articolului 189 (Omorul calificat) sa se introduca o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins: ‘impotriva unui judecator, procuror, politist, jandarm sau militar, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2