Majoritatea germanilor doresc iesirea Greciei din zona euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

zona-euroMajoritatea cetatenilor Germaniei – 52% – doresc iesirea Greciei din zona euro, atesta rezultatele unui sondaj de opinie desfasurat de postul de televiziune ZDF, date publicitatii vineri, informeaza agentia de presa TASS citata de Agerpres.

In acelasi timp, 40% dintre respondenti au raspuns afirmativ la intrebarea daca Grecia, care se confrunta cu o profunda criza, ar trebui sa-si mentina statutul de membru in uniunea monetara, iar 8% au ezitat sa dea un raspuns.

Se remarca tendinta spre o tot mai putina intelegere din partea germanilor fata de politica premierului grec Alexis Tsipras. Doar cu o luna in urma, situatia era invers: pentru integritatea zonei euro se pronuntau 52% dintre germani, 41% doreau iesirea Greciei din zona euro, iar 7% nu se pronuntau.

In ultima vreme, politicieni greci pun tot mai des problema ca Germania sa-i plateasca Greciei reparatii pentru crimele comise de national-socialistii germani in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a influentat, probabil, atitudinea germanilor in sondaje. Potrivit estimarilor unor parlamentari greci, Germania trebuie sa-i plateasca statului grec 7,1 miliarde de dolari la valoarea din 1938, adica 108 miliarde de euro la preturile actuale.

La Berlin, aceste cereri sunt considerate ilegitime, fiind invocat precedentul juridic din 2012 privind cereri asemanatoare formulate de Italia fata de Germania, cereri care nu au fost satisfacute. In afara de aceasta, Berlinul invoca acordul ‘Doi plus patru’ privind reglementarea definitiva a problemelor referitoare la Germania.

Mass-media germane incearca sa califice cererile grecilor ca fiind ‘santaj moral’, deoarece grecii incearca sa faca presiuni asupra unor aspecte dureroase pentru germani: crimele comise de fascisti in timpul celui de-Al Treilea Reich. In paralel, este exprimat un punct de vedere conform caruia in acest fel premierul Greciei, Alexis Tsipras, incearca sa deturneze atentia comunitatii de la problemele noului guvern, care nu este in stare sa-si onoreze promisiunile electorale.

La randul sau, ministrul de finante al Germaniei, Wolfgang Schauble, nu a exclus iesirea Greciei din zona euro. El a explicat ca intreaga raspundere pentru o decizie sau alta apartine Greciei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1