Majoritatea romanilor ofera bacsis in timpul vacantelor

Reclame home 1
Reclame home 1

Cei mai multi dintre romani (95%) ofera bacsis in timpul vacantelor, dar aproape jumatate dintre acestia (48%) au avut nedumeriri in ceea ce priveste suma potrivita, reiese dintr-un sondaj realizat de catre reprezentantii unei platforme care compara cele mai bune oferte in materie de turism, informeaza AGERPRES.

Conform rezultatelor cercetarii momondo.ro, peste o treime dintre romani (39%) au mentionat ca 9-10% din valoarea notei reprezinta un bacsis bun in restaurantele de acasa, la distanta mare de participantii din SUA care considera ca 19-20% din pretul final ar trebui adaugat pentru calitatea serviciilor.

Pe de alta parte, peste jumatate dintre romani (57%) au declarat ca nu si-ar dori ca bacsisul sa fie inclus automat in nota de plata intr-un restaurant.

La nivelul Europei, sondajul arata ca, in statele din vestul continentului, pretul final include, de regula, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi facuta doar rotunjind suma finala. „(…) daca cineva merita o recompensa generoasa este de preferat ca bacsisul sa ajunga direct la persoana respectiva (in special in Germania, unde bacsisul nu se lasa pe masa), in plus fata de nota de plata. In Franta este considerat opulent ca cineva sa lase un bacsis fara un motiv bun. In destinatiile din estul Europei nu este uzual ca nota sa fie suplimentata cu pretul serviciilor, de aceea se obisnuieste adaugarea unei sume la pretul final. Tarile nordice asigura salarii decente si pentru lucratorii in restaurante sau hoteluri, de aceea bacsisul nu este asteptat, dar nici considerat jignitor”, noteaza realizatorii cercetarii.

Cele mai vizitate tari de catre romani in care se ofera bacsis sunt: Italia (la restaurant – inclus in nota sau 10%; bar sau taxi – rotunjirea sumei; personal hotelier – intre 1 si 3 euro), Spania (la restaurant – bacsisul este inclus in nota, plus 5-10%; bar -20 de centi; taxi – rotunjirea sumei; personal hotel – intre 1 si 5 euro), Grecia (restaurant – inclus in nota, plus rotunjirea sumei; bar, taxi, personal hotelier – rotunjirea sumei), Franta (restaurant – inclus in nota, plus rotunjirea sumei; bar – nu se obisnuieste; taxi si personal hotelier – intre 2 si 3 euro), Regatul Unit al Marii Britanii (restaurant – inclus in nota sau 10-15%; bar – nu se obisnuieste; hotel si taxi – intre 10-15% din nota finala).

La polul opus se afla tari ca Japonia sau China, unde nu se practica aceasta forma de recompensare, si care de multe ori este privita ca o insulta. „In celelalte tari asiatice (in special in locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. In multe dintre restaurante apare o taxa de serviciu de pana la 10%, dar nu intotdeauna acei bani ajung la persoana care serveste. Prin urmare este recomandata o rotunjire a notei in numerar, pentru a multumi pentru serviciile de calitate”, se precizeaza in concluziile studiului.

In regiunea Asiei, printre cele mai vizitate state de catre romani, in care se lasa bacsis, sunt Thailanda, Malaezia si Hong Kong, unde recompensele variaza intre rotunjirea sumei si 10-15% din suma finala.

De asemenea, in Statele Unite ale Americii si Canada bacsisul este mai mult decat uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajatilor, in timp ce in America Centrala este cel putin la fel de important, intrucat cei mai multi dintre cei care lucreaza in restaurante sau hoteluri au salarii mici si se bazeaza pe aceste sume lasate in plus pentru venitul lor lunar.

In plus, in America de Sud, frecventa „atentiilor’ scade, dar sunt in continuare binevenite si, in general, nu se renunta la bacsis decat pentru motive intemeiate.

Studiul a fost realizat pe datele colectate in 2019 printr-un sondaj online in randul a 23.400 de persoane din 22 de tari, dintre care 1.006 de romani cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole