Malta, condamnata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru capturarea pasarilor salbatice

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Justitia europeana a condamnat joi Malta pentru instaurarea unui regim derogatoriu care permite capturarea, cu ajutorul plaselor, a sapte specii de pasari salbatice – punand astfel capat unui litigiu de durata intre UE si aceasta mica tara mediteraneeana, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene sustine ca statul insular nu a respectat directiva privind conservarea pasarilor salbatice, care nu permite derogari decat “daca nu exista o alta solutie satisfacatoare pentru a permite, in conditii strict controlate si intr-o maniera selectiva, capturarea, detentia sau orice alta exploatare judicioasa a anumitor pasari, in numar mic”, se explica intr-un comunicat.

Or Malta nu a reusit sa indeplineasca niciuna dintre conditii pentru a-si justifica regimul exceptional.

Pe baza unui studiu realizat de ONG-ul “BirdLife Malta” din 2007, Curtea considera ca aceste capturari s-au intensificat intr-o asemenea masura, incat “doar o mana de exemplare din fiecare specie comuna de fringilide a ajuns sa se reproduca in mod constant pe insula”.

Curtea critica, de asemenea, caracterul neselectiv al metodei prinderii, cu ajutorul plaselor traditionale, precum si controlarea deficitara a celor care detin licente de capturare a pasarilor.

Familia fringilidelor contine mai multe specii comune, cum ar fi cinteza, scatiul si sticletele.

De cativa ani, Malta a fost in conflict cu Bruxelles-ul pe tema acestor capturi. Practica este considerata cruda de catre detractorii sai, mai ales ca pasarile sunt ucise inaintea sezonului de reproducere – insa este aparata cu inversunare in Malta, unde este considerata un obicei national.

Numerosi aparatori ai mediului, printre care romancierul si eseistul american Jonathan Franzen, critica de multa vreme vanarea pasarilor migratoare in Malta si in bazinul mediteranean.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *