Mancaruri inedite: Cartofii deshidratati, pepenele de ”aur” sau iaurtul cu cenusa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cartofii deshidratati, produsi prima data de incasi, pepenii care valoreaza mii de dolari sau iaurtul cu cenusa sunt doar cateva dintre cele mai inedite feluri de mancare din lume, unele dintre ele considerate pe cale de disparitie, produse de mici comunitati care le pretuiesc pentru valoarea nutritionala si gustul deosebit, informeaza vineri Reuters, transmite AGERPRES.

Pepenele de ”aur”

Pepenii cultivati in orasul japonez Yubari se vand foarte scump. Anul trecut, doi pepeni Yubari au fost vanduti la licitatie pentru suma de 3 milioane de yeni (27.000 dolari). Cele mai bune exemplare sunt pretuite pentru dulceata gustului, forma de sfera perfecta, coaja moale si tulpina in forma literei ”T”. Un pepene Yubari obisnuit costa intre 50 si 100 de dolari.

Cartofii deshidratati dupa o tehnica antica

Ideea conservarii hranei prin deshidratare a existat si inainte de calatoria in spatiul cosmic. In anii 1400, incasii foloseau un produs din cartof deshidratat denumit ”chuńo”, destinat meselor persoanelor de rang inalt, soldatilor si muncitorilor sau ca rezerva de hrana atunci cand recoltele nu se faceau. ”Chuńo” este pregatit si in zilele noastre in anumite regiuni din Anzi. Una dintre metode foloseste un soi rar de cartofi, cu gust amar. Cartofii sunt lasati sa inghete pe timpul noptii, apoi sunt zdrobiti cu picioarele pentru a inlatura excesul de apa si coaja, uscati apoi la soare in timpul zilei. Procedeul este repetat timp de cinci zile pana cand cartofii s-au uscat complet.

Astfel preparati, pot fi pastrati ani intregi. La nevoie sunt fierti in apa. ”Chuńo” este folosit si in medicina traditionala pentru tratarea gastritei si a ulcerului.

Iaurt cu cenusa

In provincia kenyana West Pokot, cateva familii pastreaza traditia producerii iaurtului amestecat cu cenusa copacului local cromwo. Cenusa actioneaza ca un dezinfectant si da iaurtului o aroma deosebita si o culoare gri stralucitor. Iaurtul este obtinut din lapte de vaca sau de capra, pe cel din lapte de vaca il mananca barbatii, iar pe cel din lapte de capra — intens aromat si recunoscut pentru valoarea nutritionala — il consuma femeile si copiii.

Fasole pentru menstruatie

Populatia Wayuu din Columbia traieste intr-un mediu semi-arid foarte neprielnic pentru agricultura. Pe acest teren, localnicii reusesc sa planteze fasole ”guajiro” cu un continut ridicat de proteine din care se face o supa cu grasime de miel si porumb, servita in mod traditional tinerelor femei dupa prima menstruatie.

Sarea ”piperata”

Locuitorii din vestul Kenyei, izolati de principalele rute pe care se transporta sare, au pus la punct o metoda diferita de extractie a sarii din trestia de pe langa rauri. Snopurile de trestie sunt uscate pe pietre, apoi tinute la foc mic timp de trei zile. Cenusa rezultata este amestecata cu apa, filtrata si fiarta, iar rezultatul este un amestec sarat. Este impachetat in frunze de banana si uscat pe cenusa incinsa pe durata noptii. Cateodata se adauga piper, combinatia devenind picanta.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2