Manierele românilor la restaurant: În Maramureș și Bucovina se vorbește tare și cu gura plină

Aplicația de rezervări online bookingham.ro a evaluat manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenții au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).

Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență. Au fost luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă, fumarea țigărilor electronice, sau localurile pet-friendly și kid-friendly.

Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporți cu personalul.

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta e urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la masă e să vorbești cu gura plină. Datele arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot provocat de români, când ies în oraș. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, și aici se remarcă negativ Maramureș (100%) și Bucovina (100%). Bănățenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puțin astfel de comportamente, fapt care îi susține locul 2 în topul celor mai politicoase zone din țară.

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureșul, unde numai 33% dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

În materialul de față, echipa Bookingham, și-a propus să afle cât de manierați sunt românii, când merg la restaurant. Pe baza unui chestionar la care au răspuns peste 200 de persoane, datele obținute au fost analizate în raport cu regiunea fiecărui participant la studiu.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu