Manifestare cultural-artistica in Baia Mare dedicata Zilei Dezrobirii Romilor

In holul Palatul Administrativ s-a desfasurat vineri, 16 februarie, o manifestare cultural-artistica dedicata Zilei Dezrobirii Romilor. Actiunea a fost organizata de catre Institutia Prefectului-Judetul Maramures in parteneriat cu Asociatia Tinerilor Romi ”Young Roma” Baia Mare, Asociatia ASSOC Baia Mare, Primaria Remetea Chioarului si Primaria Coltau.

Manifestarea a debutat cu interpretarea Imnului International al Romilor de catre Tudor Lakatos. Semnificatia datei de 20 februarie, Ziua Dezrobirii Romilor a fost prezentata de Cristina Moldovan, inspector pe probleme romilor din cadrul Institutiei Prefectului-Judetul Maramures.

Subprefectul Alexandru Cosma a spus: ”Ca cetateni ai unei natiuni membre a Uniunii Europene consideram ca principiile asumate de Romania sunt puse in practica, ca respectarea drepturilor omului este o conditie de baza intr-o societate moderna bazata pe valori morale si spirituale, pe valori pluraliste, in interesul democratiei. Dezrobirea romilor a contribuit la reafirmarea principiului libertatii, la desemnarea democratiei ca bun public cu semnificatie universala, la egalitate si echitate.

De asemenea, are o simbolistica aparte, acela de a intelege legile si valorile umane. La progresul societatii noastre au contribuit personalitati de etnie roma care si-au demonstrat valoarea in domeniul artistic, militar, industrial, administrativ, medical, agricol, sportiv, al cercetarii si chiar politic. Ne aflam in anul Centenarului Marii Uniri, cand trebuie sa dam dovada de unitate si solidaritate Astazi la aceasta manifestare de suflet, sa ne aducem aminte, asadar, ca dezrobirea romilor reprezinta un mod de a intelege mai bine democratia ca un sistem dinamic, susceptibil schimbarii si reformei, cu caracteristica principala specifica rasei umane: perfectibilitatea”.

Elevii de la Scoala Gimnaziala ”Nicolae Balcescu” din Baia Mare au sustinut un recital de poezie, iar in holul institutie au evoluat membrii  ansamblului artistic ”Jocuri si traditii tiganesti”, care au incantat asistenta cu dansuri si cantece traditionale, specifice minoritatii rome. Manifestarea cultural-artistica s-a incheiat cu vizitarea expozitiei de fotografii si obiecte mestesugaresti, sub tematica ”Mestesuguri Rome”.

Institutia Prefectului-Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2