Manifestatii feministe in Croatia in urma unui caz de viol

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Mii de persoane au participat in acest weekend la manifestatii in Croatia pentru a protesta impotriva justitiei acestei tari, pe care femeile ce au luat parte la aceste proteste o acuza ca nu le protejeaza, dupa ce cinci barbati acuzati de un viol colectiv asupra unei adolescente au fost pusi in libertate, relateaza AFP.

Cei cinci suspecti sunt acuzati ca au violat in mod repetat timp de un an a fata in varsta de 15 ani intr-un sat din apropierea orasului Zadar. Mai mult, ei au filmat scenele cu telefoanele mobile si astfel au santajat fata, care in final s-a adresat psihologului de la scoala. Ei au fost eliberati la inceputul acestei luni de un judecator, dar reincarcerati joi in urma protestelor provocate de eliberarea lor, titreaza Agerpres.

In capitala Zagreb, circa 7.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au raspuns sambata la apelul grupurilor de aparare a drepturilor femeilor si au manifestat sub sloganul ”Justitie pentru fete”. Participantii au afisat pancarte cu mesaje precum ”Nepedepsirea crimei este o crima”, ”Femeile impotriva sistemului” sau ”Patriarhatul ucide”. Manifestatii de mai mica amploare s-au desfasurat si in alte circa 15 orase croate.

Conform datelor politiei, intre 90 si 150 de violuri ori tentative de viol sunt semnalate in fiecare an in Croatia. Dar unii experti sustin ca pentru fiecare caz cunoscut exista alte circa 20 care nu ajung in justitie.

Si Spania a cunoscut anul trecut o mobilizare feminista similara dupa controversatul caz al ”haitei”, numele pe care si l-au dat cinci barbati din Sevilla condamnati in prima instanta la noua ani de inchisoare pentru delictul de „abuz sexual” asupra unei tinere madrilene de 18 ani, in timpul sarbatorilor de la San Fermin in vara lui 2016. Ei au filmat scena si, in plus, s-au laudat pe WhatsApp cu fapta lor, dar fata a fost nevoita sa explice la proces atitudinea ei pasiva ce rezulta din imagini. Aparatorii celor cinci faptasi au sustinut ca victima – care anterior bause sangria – a consimtit raporturile sexuale, intrucat nu a parut sa se impotriveasca.

Verdictul dat in prima instanta in 2018 si repunerea celor cinci acuzati in libertate provizorie au condus la manifestatii feministe de amploare in Spania. In final, in urma recursului cei cinci barbati au fost condamnati definitiv la 15 ani de inchisoare, iar guvernul socialist spaniol a anuntat ca are in vedere sa modifice Codul Penal introducand notiunea de consimtamant sexual explicit, dupa modelul Suediei, astfel incat orice act sexual fara un acord clar sa fie considerat viol.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole