Manipulare ca la carte. Tehnicile folosite de Catalin Chereches pentru a controla constiinte

emaramures

Ce rau ti-a facut Baia Mare? este intrebarea adresata primarului Catalin Chereches de catre fostii sai colaboratori de la eMaramures. Intr-un text publicat pe contul de Facebook al fostului trust media, controlat de edilul aflat acum dupa gratii, autorul face o radiografie inteligenta a comportamentului lui Chereches, care, profitand de simpatia baimarenilor, si-a batut joc de un oras intreg, manipuland constiintele si sentimentele oamenilor care au crezut in el. Redam integral materialul publicat.

Toti am iubit la un moment dat. Unele iubiri s-au transformat in povesti frumoase. Altele, in lacrimi si regrete. Toate iubirile au avut un punct comun: cel ce iubeste vrea binele celui pe care-l iubeste.

Am putea scrie despre onoare. Dar nu e cazul. Personajul care a ingropat in ridicol Baia Mare nu are asa ceva. Daca avea lasa orasul acesta sa-si urmeze propriul destin. L-a ingropat in datorii, s-a laudat cu proiecte demarate inainte de molima CC, a plantat panselute la pret de 20 de ori mai mare decat in piata, a facut locuri de joaca cu pret de zgarie nori. Ne-a umilit pe scena Eurovision pe banii platiti de noi si, totusi, recunoasterea internationala am atins-o gratis.

De ce a fost nevoie de milioane si milioane de euro risipite de un oras sarac pentru megalomania ta? Ne-ai facut celebri gratuit (de fapt nu chiar gratis ci cu 30.000 de Ron). “Genial”, dar dureros. Se vorbeste la Paris, la Bruxelles, la New York sau la Washington despre Baia Mare. E drept ca tu esti personajul principal desi, parca, ne-am fi dorit altceva.

Tu, cel care “iubesti” atat de mult sportul, ai plecat anul trecut din sala sporturilor cand baietii au cucerit titlul de campioni. Te-a vazut o tara intreaga.

Tu, cel care iubeste orasul, ai spus ca fetele intr-un liceu trebuie admirate pentru altceva, nu pentru uniforma lor si ai dat afara un director de la cel mai respectat colegiu din Maramures.

Sunt atat de multe exemplele despre “dovezile tale de dragoste” pentru Baia Mare incat am pierde esenta acestui text.

Tu ai pustiit totul in jurul tau, ai otravit fantanile, ai Parjolit ogoarele ca Stefan acum 540 de ani. Doar ca atunci dusmanul se numea Soliman iar acum se numeste Baimarean. Ce ti-a facut Baia Mare ?

Si, totusi, un individ care-si fura, injura, umileste, manipuleaza concetatenii nu iubeste si nu respecta. Daca-i iubesti si daca-i respecti iti rezolvi problema cu legea mai intai.

Poate esti nevinovat, poate ti s-a facut o nedreptate. Justitia independenta a acestei tari va decide. Ce vina are Baia Mare?

Dar, de fapt, tu ai 3 motive mari si late pentru care NU POTI sa fii demn:
1. Daca vine alt primar (necontrolat de tine) exista riscul urias ca respectivul sa scotoceasca in toate ungherele mizeriilor facute de tine in primarie (cel mai nasol ar fi sa ia cineva la puricat toate dosarele de achizitii; fosta sefa de la achizitii, actualmente la Vital, stie exact despre ce e vorba). Miza ta este curatarea urmelor sau macar tinerea lor sub control.
2. Felul in care ai manipulat toata presa si implicit toti locuitorii acestui oras sunt specifice unui om bolnav al carui singur scop este obedienta si controlul
3. Visele tale de preamarire (presedintie) s-au incheiat. Ai manipulat si prostit 30.000 de oameni, dar cateva milioane e totusi greu de crezut ca vor crede scrisorile tale sau gogosile unei semianalfabete. Ai santajat oameni care au copii cu handicap (tratati de mamica), pseudojurnalisti fara nicio alternativa daca tu sau mamica nu le platiti salariile, ai mintit, ai umilit, ai jignit oameni doar pentru a-ti atinge scopul. Cei care te-au votat acum nu sunt prosti, ci doar naivi. Fobia ta este ca acestia sa nu se trezeasca. Pentru ei dezamagirea ar fi uriasa, iar tu ai deveni persona non grata in Baia Mare.
Cele de mai sus sunt opinii si comentarii. Ce scrie mai jos (sursa: Wikipedia,extrase din tratate de psihologie) insa este stiinta si realitate Te regasesti aproape in totalitate. Acesta esti tu.

Manipulare psihologica

Manipularea psihologica este un tip de influenta sociala care urmareste schimbarea perceptiei sau comportamentului celorlalti cu ajutorul unor tactici ascunse, amagitoare sau chiar abuzive. Pentru ca manipulatorul isi urmareste doar propriile interese, deseori in detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale si inselatoare.
Reusita manipularii psihologice are la baza urmatoarele componente:
1. Manipulatorul isi ascunde intentiile si comportamentele agresive.
2. Manipulatorul cunoaste vulnerabilitatile psihologice ale victimei si determina ce fel de tactici ar putea fi efective.
3. Manipulatorul este de o cruzime suficienta pentru a nu da inapoi de la vatamarea victimei daca este necesar.
Tehnici manipulative:
• Minciuna: Pe moment e greu de spus daca cineva minte, desi deseori adevarul iese la iveala dupa un timp, cand deja e prea tarziu. Un mod de a reduce sansele de a fi mintit este de a intelege ca indivizii cu unele tipuri de personalitate (in special psihopatii) sunt experti in arta minciunii si a trisatului, facand frecvent aceste lucruri, deseori cu subtilitate.
• Minciuna prin omisiune: Aceasta este o forma subtila de minciuna, comisa prin omiterea unei parti semnificative din adevar. Aceasta tehnica se mai utilizeaza in propaganda.
• Negarea: Manipulatorul refuza sa admita ca el sau ea a facut ceva rau.
• Rationalizarea: O scuza prezentata de manipulator pentru comportamentul neadecvat. Rationalizarea este strans legata de spin.
• Minimizarea: Un tip de negare cuplata cu rationalizare. Manipulatorul spune ca comportamentul lui/ei nu este atat de daunator sau iresponsabil precum sugereaza altcineva, de exemplu spunand ca o insulta a fost doar o gluma.
• Atentia sau neatentia selectiva: Manipulatorul refuza sa acorde atentie oricarui lucru care l-ar abate de la agenda sa, spunand lucruri cum ar fi „Nu vreau sa aud”.
• Diversiunea: Manipulatorul nu acorda un raspuns direct unei intrebari directe, ci face o diversiune, directionand conversatia catre un alt subiect.
• Evaziunea: Similara cu diversiunea, dar aici se ofera raspunsuri vagi, irelevante, divagatii sau expresii ambigui.
• Intimidarea mascata: Manipulatorul isi pune victima in defensiva folosind amenintari voalate (subtile, indirecte sau subintelese).
• Culpabilizarea: Un tip aparte de tactica de intimidare. Un manipulator se adreseaza constiintei victimei si sugereaza ca acesteia nu ii pasa indeajuns, ca e prea egoista sau ca o duce prea usor. De obicei, asta face ca victima sa se simta prost, punand-o intr-o pozitie inferioara, provocandu-i anxietate si indoiala de sine.
• Jucarea rolului de victima (“sarmanul/a de mine”): Manipulatorul se portretizeaza ca fiind o victima a circumstantelor sau a comportamentului altcuiva pentru a provoca mila, simpatie sau compasiune. Oamenii care se ghideaza in functie de constiinta si carora le pasa nu suporta sa vada pe nimeni suferind si manipulatorului ii este usor sa se folosesca de simpatie pentru a obtine cooperare.
• Invinovatirea victimei: Aceasta este o tactica eficienta de a pune victima in defensiva, mascand totodata intentia agresiva a manipulatorului.
• Jucarea rolului de servitor: Agenda personala este mascata de pretextul servirii unei cauze nobile, de exemplu spunand ca se comporta intr-un anumit fel din „supunere” sau pentru ca se afla „in slujba lui Dumnezeu” sau a unei figuri autoritare similare.
• Seductia: Manipulatorii folosesc sarmul superficial, lauda, magulirea sau sprijinul fatis al altora pentru a le castiga increderea si loialitatea.
• Proiectarea vinii (datul vinii pe altii): Manipulatorul gaseste un tap ispasitor, deseori in moduri subtile, greu de detectat.
• Simularea inocentei: Manipulatorul incearca sa sugereze ca raul facut nu a fost intentionat sau ca nu a facut lucrul de care este acuzat. Manipulatorul se poate preface surprins sau indignat. Aceasta tactica face ca victima sa se indoiasca de propria judecata sau chiar de sanatatea ei mintala.

Vulnerabilitatile exploatate de manipulatori:
Manipulatorii exploateaza urmatoarele vulnerabilitati pe care le pot avea victimele:

• naivitatea – victimei ii este greu sa accepte ideea ca unii oameni sunt sireti, necinstiti si nemilosi sau e in negare cand e victimizata
• constiinciozitate exagerata – victima este inclinata sa acorde manipulatorului beneficiul indoielii si sa priveasca lucrurile din perspectiva acestuia, in care da vina pe victima
• intelectualizare – victima incearca din greu sa inteleaga manipulatorul si crede ca acesta are un motiv intemeiat pentru care se comporta asa
• dependenta emotionala – victima are o personalitate dependenta sau docila. Cu cat victima este mai dependenta emotional, cu atat este mai vulnerabila in fata manipularii sau exploatarii.
Oamenii care prezinta urmatoarele carecteristici sunt vulnerabili in fata manipulatorilor psihopati:
• incredere exagerata – oamenii onesti presupun adesea ca si ceilalti sunt onesti. Se bazeaza pe oameni pe care abia ii cunosc, fara sa le verifice competenta etc. Acestia se indoiesc rareori de asa-zisii experti.
• altruism exagerat – opusul psihopatului, prea onesti, prea corecti, prea empatici
• impresionabilitate – sunt sedusi repede de cei cu sarm superficial. De exemplu, voteaza pentru politicianul mincinos care pupa copiii.
• naivitate – nu pot crede ca in lume exista oameni necinstiti pentru ca daca ar fi, nu ar fi lasati sa actioneze
• masochism – le lipseste respectul de sine si ii lasa inconstient pe psihopati sa profite de ei, crezand ca o merita din cauza unui sentiment de vinovatie
• lacomie – cei lacomi si neonesti pot cadea prada unui psihopat care ii convinge usor sa faca ceva imoral
• imaturitate – au o judecata defectuoasa, cred afirmatiile exagerate ale reclamelor
• dependenta psihologica – cei dependenti simt nevoia sa fie iubiti si prin urmare sunt predispusi sa accepte ceva ce ar trebui sa refuze
• batranetea – cei in varsta pot deveni istoviti si mai putin capabili de a se ocupa de mai multe lucruri odata. Cand primesc o oferta, e mai putin probabil sa se gandeasca ca ar putea fi o inselatorie. Sunt predispusi sa ofere bani unei persoane care are o poveste trista. Vezi abuzul de batrani.

Motivatiile manipulatorilor
Manipulatorii au trei motivatii posibile:

• Nevoia de a-si atinge scopurile si de a castiga cu orice cost.
• O nevoie puternica de a avea sentimente de putere si superioritate fata de ceilalti.
• Nevoia de a fi in control.

Iar acum realitatea:

8 complete de judecata au decis ca trebuie sa fii mentinut in arest preventiv. 8 complete de judecata ale unei justitii independente.
1. Data: 27.04.16 Complet de judecata: Tribunalul Cluj. Obiect dosar: masura arest preventiv 30 zile la solicitarea DNA. Sentinta: admite
2. Data: 03.05.16 Complet de judecata: Curtea de Apel Cluj. Obiect dosar: recurs masura arest preventiv 30 zile. Sentinta: respinge
3. Data: 17.05.16 Complet de judecata: Tribunalul Maramures.Obiect dosar: cerere revocare/inlocuire masura arest preventiv cu cea a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Sentinta: respinge
4. Data 19.05.16. Complet de judecata: Curtea de Apel Cluj : Obiect dosar : recurs cerere revocare/inlocuire masura arest preventiv cu cea a controlului judiciar sau arest la domiciliu. Sentinta: respinge
Data: 20.05.16 Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CC
5. Data: 24.05.16 Complet de judecata: Tribunalul Maramures. Obiect dosar: verificare masura arest preventiv/cereri de revocare sau inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Sentinta: respinge
6. Data: 02.06.16 Complet de judecata: Curtea de Apel Cluj. Obiect dosar: recurs cereri revocare/inlocuire masura arest preventiv cu masura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Sentinta: respinge
7. Data: 07.06.16 Complet de judecata: Tribunalul Maramures. Obiect dosar: cerere de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura controlului judiciar pe cautiune. Sentinta: respinge
8. Data: 13.06.16 Complet de judecata: Curtea de Apel Cluj. Obiect dosar: contestatie cererea de inlocuire a masurii arestarii preventive cu masura controlului judiciar pe cautiune. Sentinta: respinge

Poate cei 8 judecatori au gresit si tu esti pur si inocent. Beneficiezi de prezumptia de nevinovatie in fata legii. Dar Baia Mare ce rau ti-a facut ?

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

4 Comments

 1. ioan

  Da,,da asa este mai bine mai tarziu,, insa aici trebuie inclusi obligatoriu toti cei care sau supus mizeriei acestui inculpat,, toti dar toti,, iaca in majoritate consilierii locali care si-au facut plinul din banii nostrii,, apoi s-a dovedit arhitectul sef,, apoi secretarul primariei cel cu legile in admnistratia publica si nu numai,, alaturi de armata de juristi neste executanti,, apoi director de directie economica ,, director de buget cu neste salarii si stimulente lunare si trimestriale de mii de EURO,, sefi si iar sefi din primarie care au sustinut toata aceasta HOTIE < BARBARIE< TIRANIE< a lui chereches curios DNA nu reactioneaza la toate aceste ilegaliati pe fata !!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 2. George

  Se pare ca “prietenul baimarenilor” va mai avea de scris compuneri cu “suspinatul declar…”, insa acest lucru nu trebuie sa ne abata vigilenta nici de la Anghel, care incearca sa intre din nou in batatura la furat de gaini, prin strunga gardului. Atentie si la acest fel de tupeu. Sigur va gasi batiste dornice sa se umple de compasiune pentru suferintele lui si-i vor netezi calea ticaloasa care are startul in curtea PER.

  Reply
 3. adrian

  Manipulare e peste tot astfel incat omul cinstit dar neinformat distinge cu greu intre realitate,pacaleala si escrocherie.Intr-un ziar de propaganda de-a lui Cake îmi sare in ochi o reclama,tigla metalica garantata 50 de ani ! La ce oare? La tabla chinezeasca de 0,3 mm ? La vopseaua aplicata neprofesional intr-un garaj de către cei doi necalificati ? Peste 10 ani cand cumpărătorul va constata ca a luat o mare teapa,cine il va apara?Astfel de practici ar trebui interzise,iar cei care ar trebui sa lupte ca astfel de inselatorii sa nu poată fi puse in practica ar trebui sa vina din partea producătorilor profesionisti,seriosi de altfel.Asa e si cu promisiunile a la Cake.Toate cred ca erau ca si garantia ăstuia de 50 de ani.Praf selenar.

  Reply
  1. M.B.

   e in primul rand o teapa data intre pocaiti,ei se recomanda unul pe altul si daca stiu ca marfa e naspa,dar sa prospere fratele nostru,daca te referi la ala din Somcuta…

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1