MApN: Nu s-a discutat in Guvern formarea unui Schengen militar

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministerul Apararii Nationale infirma categoric ideea lansata in spatiul public potrivit careia, in cadrul Guvernului, s-a luat in discutie ideea formarii unui Schengen militar, precizand ca acesta nu se poate realiza fara ca Romania sa continue demersurile de aderare la spatiul Schengen propriu-zis, informeaza AGERPRES.

Potrivit unui comunicat MApN, precizarile vin in urma preluarilor in mass media a declaratiilor ministrului apararii nationale, Mihai Fifor, sustinute in cadrul lucrarilor Comisiei de Aparare si Securitate a Adunarii Parlamentare NATO.

“Infirmam categoric ideea lansata in spatiul public potrivit careia, in cadrul Guvernului Romaniei, s-a luat in discutie ideea de formare a unui spatiu Schengen militar. Facem precizarea ca sintagma ‘Schengen militar’ se refera generic la simplificarea procedurilor si a legislatiei tarilor europene pentru a facilita miscarea trupelor NATO, dintr-o tara in alta, astfel incat participarea la exercitii cu un numar mare de trupe si echipamente sa se desfasoare rapid”, se arata in comunicat.

Dupa cum mentioneaza sursa amintita, din 2014 pana in prezent NATO si Armata Romaniei au facut eforturi substantiale pentru cresterea capacitatii operationale a Fortei de Reactie Rapida pentru un raspuns eficient al Aliantei in situatii de criza.

“Ministrul Mihai Fifor, in discursul sau, a precizat ca abordarea unui spatiu Schengen militar nu se poate realiza fara ca tara noastra sa continue demersurile de aderare la Spatiul Schengen. Romania a indeplinit toate conditiile impuse, conform termenelor agreate si angajate”, adauga MApN.

Conform acestei surse, Fifor s-a aratat constient de birocratia de la frontiere, subliniind ca nu se poate discuta despre Schengen-ul militar fara spatiul Schengen propriu-zis.

“Noi vorbim de asemenea despre birocratie. Suntem constienti despre birocratia de la frontierele Romaniei. Acesta este motivul pentru care insistam, si fac asta si in numele Guvernului, nu putem discuta despre un spatiu Schengen militar fara a vorbi despre spatiul Schengen propriu-zis. Bineinteles, convoaiele militare stationeaza la frontiere, pentru ca acestea sunt regulile. Incercam sa cream reguli noi, dar ele fac parte din politica generala a spatiului Schengen. Fac inca o data precizarea: daca este sa vorbim despre spatiul Schengen, trebuie sa ne intoarcem la agenda Schengen si sa o discutam inca o data. Eu cred cu tarie ca Romania merita sa fie membru al spatiului Schengen, este un lucru foarte important in efortul nostru de a demonstra ca suntem un partener de nadejde al Aliantei si al SUA”, a declarat ministrul la Adunarea Parlamentara a NATO, potrivit MApN.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *