Mara Mareș, candidat PNL București pentru Camera Deputaților: Cum ar fi ca școlile publice și private să predea după modelul Bacalaureatului Internațional?

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Cum ar fi ca școlile publice și private să predea după modelul Bacalaureatului Internațional? Cum ar fi ca materiile să fie predate și în limba engleză?

Cum ar fi să știm că ceea ce învățăm la școală ne poate fi la fel de folositor și în România, dar și în SUA sau în Singapore? Cum ar fi să avem și noi contact, în școală, cu atitudinea și cu stilul elevilor și profesorilor care predau în statele dezvoltate? Ne-ar mai trebui să plecăm din țară, dacă am avea aici ceea ce au ei acolo?

Dar, mai ales… cum ar arăta România după ce 10 promoții consecutive de absolvenți ai acestui program ar intra în afaceri, în mediul academic, în politică și în administrație, având dorința și capacitatea de a transforma ireversibil modul în care această țară funcționează?
Știu că unii politicienii refuză să gândească pe termen lung. Pentru că nu se generează emoție, nu se fac valuri. Acesta este adevărul, și nu are rost să îl negăm.

Însă eu nu vorbesc aici de o reformă, despre un hei-rup. Nu. Eu vorbesc aici despre TRANSFORMARE. Despre ideea de a transforma învățământul românesc dintr-unul vechi, deseori inutil și obositor într-unul care privește către viitor, creativ, intuitiv, critic, în care elevul este partener al profesorului.

Sistemul Bacalaureatului Internațional răspunde bine acestor întrebări și cerințe, și beneficiile sale sunt demonstrate de faptul că a fost adoptat și integrat în sistemele educaționale a peste 100 de state.

Cred sincer că este timpul să facem și noi acest pas către viitor. Este timpul să introducem un cadru legal care să facă posibilă adoptarea acestui model de către școlile publice din România. Un cadru în care nimeni nu obligă pe nimeni la nimic, însă care va crea posibilitatea de a evolua, școlilor care vor să evolueze. O lege care nu va costa pe nimeni nimic, însă va stabili un mecanism de finanțare în care școlile vor putea solicita suport financiar de la autoritățle locale și de la entități private – la fel, nimeni nu bagă mâna în buzunarul nimănui, dar dacă vor exista autorități locale sau persoane private care vor să finanțeze acest program, atunci hai să nu-i împiedicăm. Hai să-i încurajăm.

Hai să privim odată către elev. Să scăpăm pentru o clipă de dezbaterile cu caracter sindicalist. Să vedem elevul ca pe un beneficiar real, și în jurul nevoilor și aspirațiilor lui să comstruim și cariera didactică, și să-i ocrotim și pe profesori. Hai să ieșim din zona conflictului elev – profesor. Hai să fim normali.

În fața acestui proiect va fi foarte multă rezistență la schimbare. Știu asta deoarece nu este prima dată când propun această temă și vin cu acest proiect. Pentru susținerea acestui proiect voi avea nevoie de foarte, foarte mult sprijin. De la fiecare dintre voi. Sprijin mult și pe termen lung.

Hai să ne schimbăm împreună în bine.

Și să vedem cine – și mai ales cu ce motive – va încerca să ne stea în față! Contez pe voi!

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *