Maramures: 1.393.497 de euro pentru proiectul „REDUCES– Regandirea Dezvoltarii Durabile in Regiuni Europene”

Consiliul Judetean Maramures, in calitate de partener alaturi de Universitatea de Stiinte Aplicate Turku- Finlanda – lider de parteneriat si alti parteneri din Marea Britanie, Spania, Bulgaria si Olanda au fost desemnati castigatori ai proiectului „REDUCES – Regandirea Dezvoltarii Durabile in Regiuni Europene Utilizand Modele de Afaceri ale Economiei Circulare (REthinking Sustainable Development in European Regions by Using Circular Economy Business ModelS)”, depus spre finantare in cadrul programului INTERREG EUROPE. Biroul Relatii Internationale din cadrul Consiliului Judetean Maramures a realizat demersurile de promovare a proiectului REDUCES alaturi de partaneri din alte proiecte INTERREG, acesta fiind depus spre finantare pe Axa prioritara 4: Protejarea mediului si promovarea eficientei utilizarii resurselor.

Proiectul REDUCES are printre obiective: formarea unei retele de regiuni preocupate de economia circulara, care sa schimbe bune practici si modele de afaceri specifice economiei circulare, sa se evalueze reciproc in acest domeniu, atat din punct de vedere concret cat si din punct de vedere strategic. Regiunile partenere vor promova tranzitia la o economie circulara in care produsele, materialele si resursele sunt mentinute in economie cat mai mult timp posibil, generarea deseurilor fiind astfel minimizata.

Bugetul total estimat

Bugetul total estimat al proiectului este de 1.393.497 euro, din care de 85% este finantare nerambursabila FEDR. Bugetul estimat aferent Consiliului Judetean Maramures va fi echivalentul in RON a sumei de 137.700 Euro, din care 117.045 Euro (85%) finantare nerambursabila FEDR, si 20.655 euro (15%) contributie nationala. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va suporta 13% din valoarea proiectului, reprezentand 17.901 euro, contributia Consiliului Judetean Maramures fiind de doar 2.745 Euro (2%) esalonata pe o perioada de 3,5 ani.

Implementarea proiectului

Proiectul va fi implementat in perioada 2019-2022 in I etapa (2019-2021) realizandu-se procesul de invatare inter-regionala, iar in etapa a II-a (2021-2022) partenerii din proiect vor monitoriza implementarea practica a planurilor de actiune si vor dezvolta proiecte pilot.

Mai multi parteneri din proiect se vor focaliza pe problematica deseurilor, participarea in acest proiect va fiind benefica pentru dezvoltarea economica a judetului si pentru incurajarea utilizarii la maximum a resurselor, astfel incat sa fie generate cat mai putine deseuri cu impact pozitiv asupra mediului. Proiectul va deveni util si pentru asigurarea sustenabilitatii in perioada post implementare a proiectului Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Maramures.

Partenerii Consiliului Judetean Maramures in acest proiect vor fi Universitatea de Stiinte Aplicate Turku- Finlanda – lider de parteneriat, Universitatea Politehnica din Valencia (Spania), Institutul de Constructii Valencia (Spania), Universitatea Metropolitana Manchester (Marea Britanie), Consiliul Local Oldham (Marea Britanie), Universitatea de Stiinte Aplicate HU Utrecht (Olanda), Orasul Utrecht (Olanda), Fundaía Euro Perspectives (Bulgaria) si Universitatea de Mine si Geologie Sf. Ivan Riski (Bulgaria).

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1