Maramures: Astazi, crestinii ortodocsi pe rit vechi sarbatoresc Craciunul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In Romania traiesc peste un milion de crestini ortodocsi ai bisericii crestin-ortodoxe de stil vechi, ucraineni, rusi lipoveni, armeni si sarbi, care isi manifesta credinta in circa 130 de biserici, schituri si manastiri pe rit vechi.

In Maramures, comunitatea ucraineana insumeaza peste 30.000 de cetateni. Ucrainenii din judetul nostru au traditii speciale. In Ajunul Craciunului se mananca de post, iar pe masa trebuie sa fie asezate noua feluri de mancare. Cel mai important preparat este hrebleanca, o mancare facuta din ciuperci cu zeama de varza.

Un obicei special este legarea picioarelor mesei cu un lant, pentru ca „binele sa ramana in casa”. La miezul noptii se merge la snocne – slujba bisericeasca de Craciun. Dupa aceea, se colinda la casele rudelor si prietenilor. In dimineata de Craciun, credinciosii merg din nou la biserica, unde tinerii vin cu Viflaimul.

Vasile Moldovan, prefect de Maramures: “Credinta este cea care face orice lucru posibil, speranta ne ofera taria de a merge mai departe, iar solidaritatea si comuniunea contribuie la frumusetea si magia sarbatorilor de iarna. Va dorim sa va bucurati si sa aveti alaturi de familie, cei dragi si apropiati multa sanatate, fericire si impliniri. Craciun fericit!”

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2