Maramures: Colindatorii inca mai primesc colaci de la gazde

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

 

De Sarbatorile de Iarna, in ajunul Craciunului, in buna traditie milenara, romanii pregatesc colaci. In Maramures, acest obicei, transmis din mama in fiica, este practic nealterat. An de an, colacii de Craciun si Anul Nou nu lipsesc de pe nicio masa. Fie ca se prepara pentru consumul propriu, fie pentru a fi oferiti colindatorilor, colacii au rolul si semnificatia lor.

Desi componente intrinseci ale societatii moderne, generatiile tinere nu isi uita originea, tinerele gospodine de azi simtind uneori nevoia de a prelua din metodele traditionale folosite in bucataria de odinioara, chiar si atunci cand preparatele par dintre cele mai simple.

Pana la a ajunge pe masa imbelsudata a Sarbatorilor de Iarna, colacii parcurg un intreg procedeu, la care isi aduc aportul si cei mai mici membri ai familiei. De la simpla faina si pana la colacul traditional, totul e o poveste…
In satul maramuresean, produsele casei sunt cele mai apreciate. Trebuie doar sa treci pragul gazdei pentru a le simti gustul. Secretul sta in autenticitatea fiecarui ingredient. Evident, fiecare fiind obtinut cu truda cuvenita.

Nelipsit din peisajul locului, paharul de horinca (palinca, in graiul comun) este si el prezent la pregatirea colacilor, precum la toate momentele culinare traditionale. Desigur, acesta are rolul de a dezlega limba gazdei si… a secretului impletirii colacilor.

In Ajun colindatorii au fost rasplatiti cu colaci

Un lucru bun este faptul ca, inca mai exista localitati in Maramures unde gazdele ofera colindatorilor colaci, nuci si mere. Pentru a indulci putin darul, colindatorii sunt serviti si cu prajituri, iar in functie de varsta, mai primesc si un pahar de vin rosu. Asa s-a intamplat si aseara cand cete de copii au invadat curtile satenilor din Maramures pentru a-i colinda. Gazdele au fost primitoare iar copiii multumiti. Chiar daca obiceiul se pastreaza oamenii il impletesc cu modernul. Astfel ca, pe langa rasplata traditionala colindatorii au primit si sume simbolice de bani. Toate darurile au intrat in straitele de lana.

Carla Pop, colindator Valea Chioarului: “Am fost cu fratele meu si cativa copii din sat cu colinda. A fost frumos. Mi-am pus in straita colacii. Am foarte multi. I-am colindat pe toti vecinii. In fiecare an mergem cu colindul. Asa ne-a invatat mama.”

Sarbatorile de iarna dureaza ca pe vremuri, aproape doua saptamani, pana la Boboteaza, cand se incheie un ciclu al renasterii perene. Mai degraba ca niciodata, mai mult decat oriunde alt undeva, acum si doar in Maramures, poti retrai mitul soarelui biruitor, al colacilor datatori de viata, al Sarbatorilor de Iarna transpuse in povestea bunicilor. Colacii sunt doar o frantura a unui tablou care refuza uitarea.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2