septembrie 19, 2021

Maramures: Cum votam la alegeri si care sunt intrebarile de la referendumul pentru justitie. Vezi cum arata buletinele de vot

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In sectile de votare exista doua liste, una pentru alegerile parlamentare si una pentru referendum. Cand intrati in sectie trebuie sa prezentati cartea de identitate si sa precizati daca doriti sa va exprimati prin vot opinia pentru ambele scrutine sau doar pentru unul. Ulterior, un membru al biroului electoral o sa va inmaneze buletinele, iar dumneavoastra va trebui sa semnati pe lista fiecarui scrutin la care participati. De precizat aici, ar fi faptul ca puteti sa va exprimati votul doar pentru alegerile europarlamentare sau doar pentru referendum, iar in acest caz veti semna doar pe lista respectiva, in dreptul numelui dumneavoastra. Daca ulterior va razganditi si doriti sa va exprimati votul si pentru celalalt scrutin puteti sa revenmiti la sectia de votare, conform programului de functionare.

 

Daca doriti sa votati la ambele scrutine, veti primi trei buletine de vot. Primul bulletin este pentru alegerilor europarlamentare unde, in interior, veti gasi listele de candidati ale fiecarui partid, iar celelalte doua buletine sunt pentru referendumul national, adica cate un buletin pentru fiecare intrebare. Trebuie sa stiti ca nu sunteti obligati sa raspundeti la ambele intrebari, insa sunteti obligat sa introduceti in urne ambele buletine de vot.

Dan Buca, purtator de cuvant al Biroului Electoral Judetean Nr. 26 Maramures: “La scrutinul electoral din 26 mai, alegatorul cu drept de vot, care opteaza pentru referendumul national este obligat sa ia ambele buletine, chiar daca acesta doreste sa raspunda doar la o singura intrebare. Ambele buletine se vor introduce in urne. Precizeze ca listele sunt distincte, respective o lista este pentru europarlamentare, iar cealalta lista este pentru referendumul national. Cine intra in sectia de votare si vrea sa participe la ambele procese electorale va primi trei buletine de vot.”

30% dintre alegatori trebuie sa se prezinte la urne pentru ca referendumul sa fie validat, iar un sfert dintre acestia trebuie sa se pronunte explicit in favoarea unei optiuni. Fiecare scrutin, in parte, va fi monitorizat prin Sistemul Informatic folosit de Autoritatea Electorala Permanenta.

Nu uitati ca nu aveti voie sa fotografiati sau sa filmati buletinele de vot!

Nu aveti voie sa plecati cu stampila, pe care scrie VOTAT, acasa!

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2