Maramures: Despre hartuirea stradala, in saptamana prevenirii criminalitatii

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In a doua zi din Saptamana Prevenirii Criminalitatii, reprezentantii politiei au abordat tema hartuirii stradale. HARTUIREA STRADALA NU ESTE FLIRT a fost mesajul transmit de ofiterul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, unui public exclusiv masculin, format din conducatori auto aflati in supravegherea serviciului de probatiune pentru comiterea unor infractiuni rutiere.

Studiile in domeniu arata ca fie in calitate de conducatori auto, fie in calitate de pietoni, unii barbati manifesta un comportament indezirabil in spatiul public. De la claxonari, fluieraturi sau comentarii sexiste la gesturi obscene, atingeri nedorite sau chiar agresiuni sexuale, exista o mare varietate a formelor de hartuire, toate avand ca efect lezarea demnitatii femeilor.

“Ceea ce putini stiu este ca la nivel legislativ, hartuirea stradala este reglementata prin Legea nr. 232 din 2018, care modifica Legea nr. 202 din 2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati. Daca hartuirea sexuala era reglementata in codul penal, cu definiri insa destul de restrictive si aplicabile doar in cadrul relatiilor de munca, hartuirii stradale ii lipsea un cadru legislativ. Si asta cu toate ca este un fenomen raspandit in mediul public din Romania.

Articolul 37, alin. 1 din noua lege are urmatorul cuprins: „Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 10.000 lei, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune”, orice comportament de hatuire, hartuire sexuala sau hartuire psihologica.
Pentru a preveni hartuirea stradala este important sa intelegem mai bine acest fenomen si sa nu avem prejudecati atunci cand discutam despre un caz sau cand suntem martorii unei hartuiri.

Trebuie sa fim constienti ca hartuirea stradala este o forma de violenta, indiferent de ora la care se petrece sau de cum ar fi imbracata victima. Iar daca avem vreun dubiu legat de gravitatea faptei, sa ne gandim mereu ca in locul victimei ar fi putut fi o persoana pe care o cunoastem si pe care o indragim. Cum ne-ar placea sa se comporte baietii si barbatii cu fetele, surorile, sotiile sau mamele noastre? Hartuirea stradala NU ESTE FLIRT”, se arata intr-un comunicat al IPJ Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2