Maramures: Haine in loc de caramizi pentru (re)constructia primei scoli nonformale din tara

PNL

O mana de prieteni din Cluj a organizat la Casa TIFF prima editie a unui Yard Sale pentru reconstructia unei scoli din satul maramuresean Durusa. Institutia de invatamant ar urma sa fie prima scoala nonformala din tara, iar cei mici ar putea participa in Durusa la ateliere creative propuse de universitati, conform ziaruldecluj.ro.

Cu crapaturi adanci ca niste riduri betege, scoala din Durusa pare hip pe o terasa insorita din Cluj-Napoca. Ascunsa in capatul lumii, infipta in Maramures, cladirea se reconstruieste cu fiecare haina vanduta la Yard Sale, intre un cappuccino si-un fresh de grapefruit.

“Am dat un call pe baza de donatii. In principiu, sunt lucrurile noastre personale pe care le-am scos pentru a strange banii si au aparut si unele donatii din partea unor persoane absolut necunoscute care au dorit sa doneze pentru noi. Nu cerem bani, de aceea asta ni s-a parut cea mai buna posibilitate: dam lucrurile noastre in schimbul unor banuti care ne ajuta doar sa incepem putin treaba”, povesteste Cosmina Dolha, nepoata a scolii din Durusa si membra a Road Runner Society.

“Vechea scoala din Durusa urma sa se darame la propriu. Pur si simplu pica. A fost o ruina. Am daramat-o si urmeaza sa incepem constructia unei scoli. La nivel local avem sprijin, insa nu neaparat pe partea financiara. Suntem ajutati cu orice altceva ce e la indemana, in afara de bani, de asta am si gandit treaba asta”, spune alt nepot al batranei scoli, Ioan Ples.

Un mester din Durusa a trimis la Yard Sale, in semn de solidaritate, candelabre lucrate manual, din sticla.

Tanarul are 25 de ani si se gandeste la viitorul celor 6 copii din Durusa, care trebuie sa parcurga 8 kilometri zilnic ca sa ajunga la scoala. Deocamdata, e clar ca lumina zilei: Yard Sale e doar un pas, pentru ca pe viitor, nepotii de la Road Runner se gandesc la sponsorizari si la bani europeni. Scoala din sat ar urma sa fie prima institutie de invatamant non-formal din Romania, iar cei mici ar putea participa la ateliere de creatie, propuse de universitati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1