Maramures: In perioada urmatoare, temperaturi extreme negative. Vezi aici mai multe informatii, dar si recomandarile CJSU Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1

Avand in vedere evolutia situatiei meteorologice de racire a vremii in zilele urmatoare, care va deveni geroasa noaptea si dimineata, cu minime cuprinse intre -10 grade Celsius si -14 grade Celsius, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures solicita aplicarea masurilor aprobate in planul judetean pentru sezonul rece.

Subprefectul Alexandru Cosma, presedintele CJSU Maramures: ”Temperaturile scazute pot constitui factori care sa influenteze negativ activitatea social-economica, dar si sanatatea populatiei. S-a procedat la actualizarea datelor persoanelor care necesita tratament de specialitate ( persoane dializate, gravide, diabetici, bolnavi cronici), aprovizionarea unitatilor din reteaua medicala cu produse farmaceutice de prima necesitate. Vor fi monitorizate in permanenta cursurile de apa, constructiile hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, in scopul prevenirii formarii podurilor de gheata si a zapoarelor, dar si a iazurilor de decantare”.

Primarii, in calitate de presedinti ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta vor lua masuri pentru intretinerea corespunzatoare, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale a rigolelor, respectiv santurilor de scurgere a apelor pluviale, indepartarea materialului lemnos, aluviunilor si a deseurilor din sectiunile de scurgere a podurilor, podetelor si decolmatarea gurilor de canalizare. De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata persoanelor fara adapost care sunt vulnerabile la ger. Ele vor fi indrumate/transportate spre centrele de primire sau locuri special amenajate de catre autoritatile locale.

Totodata s-a solicitat si monitorizarea situatiei hidrometeorologice pentru a evita blocarea cu plutitori si gheturi, in zonele unde sunt amplasate gospodarii, poduri rutiere si de cale ferata, prizelor de apa, de evacuare a apei din incinte.

Dan Buca, purtator de cuvant CJSU Maramures: Recomandam populatiei sa nu utilizeze instalatii improvizate de incalzire care pot genera producerea unor situatii de urgenta (incendii) si care pot pune in pericol viata cetatenilor, bunurilor materiale ale persoanelor juridice si fizice. In perioada cu vreme geroasa, copiii si persoanele in varsta sunt cele mai expuse la temperaturi scazute extreme. Comitetul Judetean pentru Situatii Maramures recomanda cetatenilor sa nu iasa din casa fara manusi, caciula, fular si sosete groase, din bumbac sau lana. La iesirea in exterior si expunerea la ger, persoanele sunt sfatuite sa nu stea pe loc, sa se miste cat mai mult. Persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii reprezinta o categorie care trebuie sa se fereasca de ger pentru ca expunerea indelungata la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli. Trecerea brusca de la ger la caldura poate, de asemenea, favoriza probleme de sanatate, cum ar fi: soc cardiac, boli pulmonare, reumatism si altele. Rugam parintii sa nu transporte copiii pe distante lungi in vehicule fara incalzire si sa nu-i lase sa astepte in autovehiculele parcate.”

Temperaturile extreme negative pot cauza degeraturi, hipotermii sau boli respiratorii. Conform specialistilor in medicina, organismul uman tinde sa isi mentina o temperatura constanta prin autoreglare, insa cu toate acestea, daca temperatura mediului devine tot mai scazuta, cu atat mai mare este pierderea termica. Daca la vremea geroasa se adauga fenomene ca umezeala, vantul sau alti factori, acest proces creste exponential. In acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite in perioada cu ger consumul de bauturi alcoolice si recomanda o alimentatie corecta, bazata pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide in cantitate suficienta, cum ar fi: apa, ceai, supa calda.

Informatii furnizate de CJSU Maramures.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole