Maramures: Mecanic auto si ospatar, cele mai solicitate domenii de studiu in invatamantul profesional si tehnic

La intalnirea Comisiei de Dialog Social ce a avut loc la Palatul Administrativ din Baia Mare, inspectorul scolar adjunct Mihai Pop a prezentat o situatie a invatamantului profesional si tehnic la nivelul judetului, in acord cu necesitatile pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Maramures.

In perioada 2014-2020 s-a inregistrat o crestere procentuala a interesului absolventilor de clasa a VIII-a pentru invatamantul profesional, cu toate ca numarul acestora scade pe judet. Exista fluctuatii de la un an la altul pentru ca elevii se transfera de la invatamantul profesional la liceu, dar si invers, de la liceu la invatamantul profesional.

De asemenea, a crescut interesul si numarul operatorilor economici, care sprijina invatamantul profesional. Au fost infiintate clase de invatamant profesional in mediu rural, la scoli gimnaziale cum ar fi Scoala Gimnaziala ”Lucian Blaga” Farcasa, cel mai reprezentativ exemplu de buna practica si din anul trecut scolar, Scoala Gimnaziala Dumbravita, care sunt sprijinite de agentii economici din zona.

Scoala Gimnaziala ”Liviu Rebreanu” din orasul Dragomiresti isi propune infiintarea unei scoli profesionale in localitate, la solicitarea operatorilor economici care isi desfasoara activitatea la nivelul unitatii-administrativ-teritoriale. Mai sunt clase de invatamant profesional in sistemul particular, la Liceul Tehnologic UCECOM” Spiru Haret” din Baia Mare, dar si in invatamantul special, la Centrul Scolar de Educatie Incluziva din Targu Lapus, a mentionat inspectorul scolar de specialitate Livia Pop.

Pentru organizarea claselor de invatamant profesional, operatorii economici trebuie sa depuna solicitare in scris la Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, iar pentru invatamant dual, la CNDIPT (Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

Cele mai solicitate meserii sunt de mecanic auto si ospatar, dar sunt solicitari si pentru meserii moderne, precum operator CNC. Alte solicitari sunt pentru meseria de sudor. De asemenea, sunt clase de invatamant profesional la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny”, Colegiul Economic ”Nicolae Titulescu” si Colegiul Tehnic ”George Baritiu, a mai adaugat inspectorul scolar adjunct Mihai Pop. Pentru planul de scolarizare 2019-2020 gradul de satisfacere a solicitarilor operatorilor economici pentru invatamantul profesional si tehnic este de 76,1%.

Pentru a creste interesul elevilor si parintilor de a urma cursuri scolare in invatamantul profesional este nevoie de investitii in ateliere si laboratoare in care elevii sa efectueze pregatirea practica de baza, inainte de a intra in stagiile de practica efectuate la operatorii economici.

De asemenea, se considera ca este nevoie de o mai buna colaborare dintre scoala, familie, operatori economici si comunitate locala, pentru constientizarea importantei meseriilor si redobandirea statutului muncii.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1