Maramures – Nu e de bine: Peste 2.500 de firme s-au “evaporat” din economie in 2019

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Numarul firmelor si PFA-urilor radiate de la Registrul Comertului a ajuns in primele 5 luni din acest an la 62.530, cu 75% mai multe decat anul trecut, ceea ce reprezinta un record si un semnal de alarma pentru economia romaneasca, se arata intr-o analiza de profil, informeaza AGERPRES.

Multe din aceste companii radiate activeaza in domenii cu dezvoltare ampla pe orizontala, precum comertul, industria prelucratoare, transporturile si depozitarea.

“Intr-o economie in care blocajul financiar este prezent la scara larga, plata cu intarziere a facturilor fiind aproape generalizata, inchiderea unei firme poate avea consecinte semnificative pe lantul economic. Cum peste 90% din firme sunt slab capitalizate, orice incident de plata fiind de natura sa duca la blocarea activitatii, disparitia a zeci de mii de firme poate avea consecinte semnificative”, se mentioneaza in analiza realizata de Sierra Quadrant, remisa marti AGERPRES.

Statisticile de la Registrul Comertului, consultate de Sierra Quadrant, arata ca, in primele cinci luni din acest an, peste 62.000 de firme si PFA-uri au fost radiate, cu 75,66% mai multe decat in perioada ianuarie-mai 2018 (35.597).

Multe dintre ele au fost radiate din oficiu, pentru ca nu si-au redus clasele de activitati in termenul stabilit de lege, la 5 in cazul Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si respectiv la maxim 10 in cazul Intreprinderilor Individuale. Altele au fost inchise pentru ca n-au mai rezistat mediului economic plin de provocari, spun analistii.

,,Sunt, in general, microintreprinderi si firme mici, fara putere financiara si care nu reusesc sa faca fata provocarilor generate de business. Intr-o economie in care creditul furnizor este la moda, iar facturile se platesc, in medie, la 60-90 de zile, pentru o firma mica, care are sanse extrem de reduse sa obtina o linie de finantare, supravietuirea tine de un fir de ata, de modul in care reuseste sa isi asigure cash-flow-ul. Pusi in fata unor astfel de provocari, multi aleg sa renunte la business”, afirma expertii de la Sierra Quadrant.

Potrivit statisticii, cele mai multe firme radiate in perioada ianuarie-mai 2019 au fost inregistrate in Bucuresti (6.572), in crestere cu peste 1.000 fata de perioada similara din anul trecut. Pe locurile urmatoare sunt clasate judetele Iasi (3.623), Maramures (2.534), Bacau (2.391), Prahova (2.327), Cluj (2.129). La polul opus, cu cele mai putine firme radiate, se afla judetele Covasna (469), Ialomita (458), Harghita (503), Giurgiu (519), Tulcea (544) si Botosani (687).

Cea mai ridicata rata de crestere a numarului de firme radiate a fost inregistrata in Teleorman, de 212,57%, de la 342 de firme radiate in ianuarie – mai 2018 ajungandu-se la 1.069 de firme radiate in primele cinci luni din 2019.

Analiza Sierra Quadrant arata, spre comparatie, ca in tot anul 2018 au fost radiate 80.181 de firme, cu 2,57% mai putine decat in 2017 (82.295 companii).

“Daca tendinta se va mentine si in semestrul II, nu este exclus ca in 2019 sa avem peste 100.000 de firme radiate, fenomen similar cu situatia din 2010 cand, in plina criza, numarul firmelor radiate crestea cu 292% fata de 2009 si ajungea la 171.146 de firme si PFA”‘, estimeaza analistii.

Potrivit analizei, comertul a devenit cel mai provocator mediu de business, intr-o economie in care consumul a ajuns sa reprezinte principalul motor al economiei.

“Intarzierile la plata, blocajul financiar, insolventele, falimentele se tin lant in acest sector, aflat pe primul loc in statisticile negative ale economiei. Si radierile sunt la un nivel semnificativ, comertul atragand, de altfel, cele mai multe astfel de proceduri dintre toate domeniile de activitate”, precizeaza analistii Sierra Quadrant.

Conform documentului, 19.155 de firme si PFA-uri erau radiate la finele lunii mai, un nivel dublu fata de cel marcat de perioada similara din anul trecut (9.446). Comertul este urmat de agricultura, silvicultura si pescuit cu 11.665 societati radiate, constructiile cu 5.984, industria prelucratoare (4.950), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (4.704), informatii si comunicatii (2.352) si transport si depozitare (2.108).

La polul opus, sectoarele cu cele mai putine firme si PFA-uri radiate au fost in sectorul de administratie publica si aparare (6), activitati ale gospodariilor private in calitate de angajator de personal casnic, activitati ale gospodariilor private de producere de bunuri si servicii destinate consumului propriu (6) si industria extractiva (60).

Cel mai mult a crescut numarul firmelor radiate din agricultura (153%), industria prelucratoare (108%), comert (102,7%) si constructii (100%).

“Dincolo de radierile din oficiu, asa cum estimam si in precedenta analiza, asistam la o benefica curatare a mediului de business de firmele cu probleme, iar radierea reprezinta ultimul pas. Modificarile aduse legislatiei insolventei au facut ca firmele de profil din domeniul administrarii companiilor in dificultate sa isi optimizeze activitatea. Multe firme cu probleme au fost salvate, altele s-au inchis odata cu lichidarea patrimoniului, iar efectele se vad deja in economie”, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

La nivelul lunii mai 2019, potrivit analizei, peste 85.000 de firme inregistrau probleme, de la insolvente, la suspendari de activitate, dizolvari si radieri.

Dincolo de statistica privind firmele radiate, 14.157 de firme si PFA-uri erau dizolvate (in scadere cu 10% fata de perioada similar din 2018), 2.636 intrasera in insolventa (-29%), iar 6.637 isi suspendasera activitatea (-21%)

Pe ansamblul economiei, la sfarsitul lunii mai erau active 960.345 de firme si 373.423 de PFA-uri, in crestere cu 3,88% fata de perioada similara din 2018.

Potrivit Sierra Quadrant, chiar daca numarul insolventelor, suspendarilor si dizolvarilor de firme este mai mic decat in 2018, perspectivele din a doua parte a anului nu se anunta la fel de favorabile.

“In economia reala, provocarile generate de intarzierile la plata, de inflatie si evolutia cursului valutar, de criza fortei de munca si de cresterea costurilor operationale afecteaza in mod semnificativ apetitul de business al investitorilor. Semnalele externe, de la evolutia pretului petrolului la cel al aurului (refugiul preferat al investitorilor) si perspectivele unei posibile noi crize economice, vin sa amplifice starea de expectativa pe care multi dintre investitori au adoptat-o. Acest fenomen se va traduce tot mai mult intr-o accentuare a blocajului financiar, o scadere a comenzilor in economie care, coroborate cu o potentiala depreciere a leului si o crestere a preturilor utilitatilor, de la carburanti la materiile prime, vor reduce in mod semnificativ dinamica economica. Nu este exclus, astfel, ca a doua parte a anului sa marcheze o inrautatire a climatului de business romanesc”, afirma analistii de la Sierra Quadrant.

Analiza Sierra Quadrant a fost realizata pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Oficiul National al Registrului Comertului pentru perioada ianuarie – mai 2019.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2