Maramures: O noua intalnire cu potentialii beneficiari privati ai fondurilor europene

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

intalnire (4)Joi, 18 august, la Palatul Administrativ a avut loc o a doua intalnire pe tema accesarii fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Ca si prima intalnire, la care au fost invitati toti primarii din judet, si aceasta a fost organizata la initiativa prefectului Sebastian Mihai Luput, de catre Institutia Prefectului – Judetul Maramures. Alaturi de prefectul judetului, au participat: Simona Man, director general adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale  (AFIR), Sorin Radu,  director al Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale 6 Nord-Vest Satu Mare, Sorin Marius Pop, director al Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Maramures, Fernando Palici, expert DATLIN-SL AFIR, Felicia Onofre, expert DIBA-SIB-CI AFIR, Constantin-Florin Iacob, expert DAF-SAF-CE- AFIR, consultanti, precum si potentialii beneficiari privati ai fondurilor europene, din sectoarele agricol si non-agricol: Grupurile de Actiune Locala din Maramures, asociatii si grupuri de producatori, cooperative agricole, organizatii interprofesionale, institutii publice si persoane juridice.

Prefectul Sebastian Mihai Luput a deschis lucrarile acestei intalniri: “Institutia Prefectului doreste sa fie cat mai aproape de producatori, fermieri si de toti cei care doresc sa acceseze fonduri europene. Dorim sa furnizam in continuare informatii privind fondurile europene. Avem aici o intreaga echipa de specialisti si sper ca aceasta intalnire sa fie cat mai utila”.

Simona Man, director general adjunct al AFIR, le-a spus celor prezenti ca vrea ca acestia sa acceseze fonduri europene cat mai rapid si cat mai usor, intrucat AFIR urmareste o dezvoltare reala a mediului rural. Apoi, Simona Man a indemnat producatorii si fermierii sa se asocieze, pentru a putea furniza pietei produse sigure si credibile, dar si pentru a putea sa lucreze mai putin, castigand mai mult.

Sorin Radu, director al CRFIR6 N-V Satu Mare, a apreciat ca, pentru a dezvolta cat mai durabil spatiul rural din Romania, nu este suficient sa avem administratii publice eficiente, ci este necesar si un sector de afaceri activ. El i-a indemnat pe cei prezenti sa mearga inainte in acelasi ritm ca pana acum, dar sa invete din experientele anterioare, sa se deprinda sa castige cat mai multe fonduri pentru investitii rentabile care sa contribuie la dezvoltarea durabila a comunitatii.

Ca exemplu, acesta a spus ca masura privind activitatile nonagricole dispune inca de fonduri de peste 100 milioane euro, asa ca cei interesati ar trebui sa se mobilizeze. De asemenea, Sorin Radu a aratat ca exista fonduri pentru exploatatiile agricole, pentru fermele de familie, pentru unitatile de procesare. Acesta a recunoscut ca accesarea fondurilor si implementarea unui proiect nu sunt lucruri simple, insa la mijloc se afla bani nerambursabili, iar sumele sunt consistente.

Sorin Marius Pop, director al OJFIR Maramures, i-a numit pe cei din sala “motorul dezvoltarii rurale in judetul Maramures” si i-a indemnat sa conceapa si sa depuna mai multe proiecte.

Intre problemele ridicate de cei prezenti cu ocazia intalnirii s-au numarat profesionalismul discutabil al unora dintre consultanti, necesitatea simplificarii procedurilor de accesare a fondurilor, reticenta fata de ideea de asociere, necesitatea modificarii unor acte normative.

Prefectul Sebastian Mihai Luput a asigurat auditoriul ca astfel de intalniri vor mai avea loc si in viitor in judetul nostru, inclusiv la nivel zonal. De asemenea, el a aratat ca ar fi de dorit ca si primarii sa raspandeasca informatiile primite privind finantarea prin PNDR la nivelul unitatilor administrative teritoriale pe care le conduc.

Toti invitatii din prezidiu au manifestat cea mai mare deschidere fata de lamurirea problemelor cu care se confrunta potentialii beneficiari ai fondurilor europene, informandu-i pe cei prezenti cu privire la programul lor de audiente sau la site-urile institutiilor lor, care contin o multime de informatii utile.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. George

    Doresc sa fie serioase toate aceste manifestari si sa se concretizeze in aplicatii. Din pacate, din surse proprii stiu ca frinari in accesarea banilor sint tocmai romanii pusi sa gestioneze accesarea, oameni care in loc sa spuna haideti, va ajutam, va corectam daca e cazul, genereaza birocratie si intirzieri care duc la taierea avintului si la ratarea priiectelor.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2