Maramures: Pagube de 3.863 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase in luna iulie

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a aprobat in sedinta centralizatorul pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase in luna iulie, pe raza judetului Maramures.

De asemenea, a fost validata lista lucrarilor ce urmeaza a fi executate in regim de urgenta pe cursurile de apa din judet pentru a inlatura pericolul producerii de pagube semnificative la bunuri ale populatiei si obiective sociale, economice si culturale.

”Precipitatiile abundente au contribuit la cresterea debitelor unor vai si paraie. Torentii si scurgerile de pe versanti au transportat materiale care au condus la blocarea unor sectiuni de scurgere a apelor, cu afectarea infrastructurii si terenurilor agricole. Valoarea pagubelor inregistrate pe raza judetului nostru, in luna iulie, dupa verificarile si evaluarile realizate de catre comisiile de specialitate este de 3.863 mii lei”, a spus prefectul Vasile Moldovan, presedintele CJSU Maramures, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii.

Ploile torentiale au produs pagube in 16 localitati de pe raza a noua unitati administrativ-teritoriale (Cicarlau, Grosi, Coas, Somcuta Mare, Desesti, Ulmeni, Repedea, Dragomiresti si Viseu de Sus).

Suvoaiele de apa au afectat un kilometru de drum judetean, 21,3 km de drumuri comunale, trei kilometri de drumuri forestiere si aproximativ 16 km de strazi si ulite, dar si o aparare de mal. Torentii de pe versanti au distrus un pod si au avariat trei podete. Au fost inundate sase hectare de teren agricol, dar 12 hectare de livezi.

Situatia va fi transmisa la nivel central in vederea alocarii de resurse financiare din fondurile guvernamentale aflate la dispozitie pentru inlaturarea efectelor produse de situatii de urgenta, a mai precizat prefectul de Maramures. De asemenea, sunt in evaluare pagubele produse de fenomenele meteorologice periculoase la Cavnic, Valea Chioarului si Grosii Tiblesului.

Membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta au validat lista punctelor critice de pe cursurile de apa care necesita executarea in regim de urgenta a lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor. Lista include obiective precum frontul de captare de la Craciunesti, amenajarea malurilor raului Sasar in localitatile Baia Mare si Baia Sprie, amenajarea raului Firiza pe tronsonul din aval de barajul Berdu, amenajarea Vaii Seinel, regularizare Valea Neagra, amenajarea raului Iza in zona cartierului Campu Negru, Sighetu Marmatiei, amenajare rau Ruscova in localitatile Repedea, Ruscova si Poienile de Sub Munte, amenajare rau Viseu, localitatile Petrova si Viseu de Sus, lucrari de regularizare parau Baleasa, Salistea de Sus.

Lista cu aceste obiective a fost pentru alocarea de fonduri in vederea continuarii lucrarilor si promovarii de investitii pe cursurile de apa din judetul nostru.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2