Maramures: Peste 1.235 de copii au participat la concursul National Catehetic „Hristos, sufletului satului meu” (FOTO)

PNL

In anul 2019, declarat in Patriarhia Ortodoxa Romana ca „Anul omagial al satului romanesc (al preotilor, al invatatorilor si al primarilor gospodari)” o initiativa deosebita dedicata tineretului Bisericii Ortodoxe o reprezinta Concursul National Catehetic „Hristos, sufletul satului meu”,desfasurat cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, cu aprobarea Sfantului Sinod si in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, in perioada 15 decembrie 2018 – 21 mai 2019.

“In Episcopia Maramuresului si Satmarului, concursul a cunoscut o dinamica cu totul deosebita, relevanta prin implicarea preotilor in colaborare cu dascalii din jurul parohiilor si determinarea copiilor inscrisi in acest proiect. In cadrul eparhiei noastre, din cele opt protopopiate s-au inscris un numar de 87 de portofolii din 87 de grupuri de cateheza parohiala cu implicarea a 1235 de copii, 85 preoti si 73 de profesori”, a declarat Arhid. Vlad Verdes, inspector eparhial pentru Catehizarea Tineretului.

Marti, 2 aprilie, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime din Baia Mare a avut loc etapa de evaluare pe protopopiate, prilej cu care s-au reunit cele opt comisii de la nivelul protopopiatelor, fiecare comisie fiind compusa din coordonatorul pentru catehizare de la nivelul protopopiatului, un profesor de limba si literatura romana, un profesor de religie si un profesor de educatie plastica. Conform tragerii la sorti, fiecare comisie a corectat lucrarile aferente unui protopopiat. Proiectele situate pe primele trei locurile s-au calificat pentru etapa eparhiala.

Joi, 9 mai, la Centrul Eparhial a avut loc etapa de evaluare eparhiala a celor 24 de portofolii. Comisia a fost compusa din urmatorii: Arhid. Vlad Verdes – inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Pr. Bogdan Miclaus – iconar, Prof. Camelia Morar – profesor de limba si literatura romana, Prof. Cecilia Bozga – etnolog. In urma evaluarii au fost desemnate echipele situate pe primele trei locuri in fiecare din cele doua judete ale eparhiei, Maramures si Satu Mare.

Duminica, 12 mai, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc premierea echipelor castigatoare, premiile fiind inmanate de Preasfintitul Parinte Iustin, Episcopul Maramuresului si Satmarului.

Premiul I in judetul Maramures a fost castigat de echipa de cateheza a Parohiei Remecioara (Pr. Krauciuc Ioan)– protopopiatul Chioar iar in judetul Satu Mare, echipa de cateheza parohiala a Parohiei Mesteacan (Pr. Grec Viorel).

“Reprezentantii echipelor castigatoare a premiului I din cele doua judete ale eparhiei, alaturi de preotii coordonatori, vor fi prezenti marti – 21 mai, ziua praznuirii Sfintilor Imparati Constantin si mama sa Elena, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, cu ocazia hramului istoric, pentru a fi premiati de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisercii Ortodxe Romane.

Avand nadejdea ca intreaga experienta a unui asemenea program de cateheza parohiala aduce mult folos tinerilor Bisericii noastre, Il rugam pe Dumnezeu sa binecuvinteze Tineretul Neamului Romanesc, preotii si dascalii precum si intrega lucrare a Bisericii Ortodoxe Romane”, a mai declarat Arhid. Vlad Verdes.

Vlad HERMAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1