Maramures: Propuneri pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoanele varstnice

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

La intalnirea Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor varstnice au fost discutate probleme referitoare la serviciile sociale pentru persoanele varstnice, ingrijirea la domiciliu a persoanelor cu nevoi speciale, respectiv un memoriu depus de catre structurile reprezentative ale rezervistilor din Sistemul National de Ordine Publica si Siguranta Nationala, anunta Prefectura Maramures.

De asemenea, au fost aduse in atentie aspecte cu privire la centrele rezidentiale pentru persoanele varstnice de la Coroieni si Coltau.

Presedintele Consiliu Judetean al Persoanelor Varstnice, Stefan Lupsa, a declarat ca problemele cu privire la serviciile medicale ale persoanelor varstnice sunt in atentia autoritatilor si au fost rezolvate. Nu sunt asigurate toate serviciile sociale pentru persoanelor varstnice, mai ales serviciile de ingrijire la domiciliu.

Dezvoltarea acestor servicii ar rezolva partial o parte din probleme prin centrele rezidentiale, dar nu rezolva ingrijirea la domiciliu, fiindca in aceasta situatie este nevoie de personal specializat care trebuie platit, a mai adaugat Stefan Lupsa.

Una dintre propunerile facute a fost scutirea persoanelor varstnice de obligatii, astfel incat persoanele varstnice sa primeasca o pensie neta pentru a avea fondurile necesare achitarii serviciilor de ingrijire la domiciliu.

Reprezentantii structurilor asociative ale rezervistilor maramureseni au facut un apel cu privire la modificarile legislative cu privire la pensiile militare de stat.

Presedintele filialei maramuresene a ANCMR, colonel in rezerva Ionel Corcodel, a mentionat ca prin aceste acte normative s-a realizat discriminarea rezervistilor militari, beneficiari ai pensiilor militare de stat in raport cu pensionarii din sistemul public, deoarece cuantumul pensiilor militare este indexat/actualizat doar cu rata medie de inflatie.

De asemenea, le-au fost anulate compensatiile oferite prin lege militarilor, dar si pensia suplimentara prin includerea acesteia in baza de calcul plafonata a pensiei de stat, desi statutul juridic este unul distinct. O alta problema s-a referit la discriminarea diferitelor categorii de pensionari militari care au indeplinit aceleasi conditii de functie, grad, vechime, insa au cuantumuri diferite ale pensiei in functie de perioada cand au iesit la pensie, datorita modului inechitabil in care sunt incluse si actualizate in baza de calcul aceste elemente, la care se adauga si sporurile.

Prefectul Vasile Moldovan a declarat ca toate propunerile si problemele discutate in cadrul intalnirii au fost notate si ca va fi intocmita o minuta a sedintei care va fi transmisa institutiilor publice de la nivel central si local.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2