Maramureș: Szabo Levente Arpad s-a alăturat corpului national de formatori în profesia de salvator montan

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Anunțul a fostă făcut de Salvamont România pe rețeaua de socializare Facebook. După parcurgerea stagiilor de formare specifică și trecerea cu brio a examenelor finale, trei noi instructori Salvamont s-au alăturat corpului national formatori în profesia de salvator montan, instructori ce vor activa în centrele județene de formare profesionala și în Centrul Național Salvamont. Printre aceștia se numără și maramureșeanul nostru Szabo Levente Arpad, ceilalți doi fiind din Harghita și Cluj.

Sub denumirea generica de ”Școla Naționala Salvamont”, în perioada 5 – 20 septembrie se desfășoară o amplă activitate de formare, pregătire profesională și evaluare a salvamontiștilor din întreaga țară, acțiune organizată de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgenta și Inspectoratul General pentru Aviație.

Peste 150 de salvamontiști debutanți, aspiranți sau avansați din întreaga țară, vor participa, etapizat, pe serii alternative și locații diferite, la acțiunile ce se vor organiza la Centrul Național de formare profesională Salvamont Padina, masivul Bucegi.

Ciclul oficial de pregătire si evaluare al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centre acreditate de pregătire județene sau locale și alte 360 de ore, în patru sesiuni, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “debutant”, “aspirant” și “avansat”, desfășurate in Centrul Național Salvamont.

După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, certificare pe care este obligat să o reconfirme prin susținerea unui examen de reatestare la fiecare trei ani. După obținerea atestatului profesional, salvatorul montan poate opta si pentru alte specializări specifice: conductor câine avalanșă, operator aero sau scafandru pentru lacurile alpine.

Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate la nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră.

Anual, reușesc să parcurgă și să promoveze formele de pregătire profesională circa 70 de noi salvatori montani, în acest moment în țara noastră activând un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *